Noodverordening voor heel Zeeland en parkeerplaatsen in Sluis, Cadzand-Bad en Breskens dicht

Alle parkeerterreinen in Sluis, Cadzand-Bad en Breskens zijn vandaag gesloten. Dat hebben de Veiligheidsregio Zeeland en de gemeente Sluis besloten om de toestroom van Belgen te stoppen. Ook is er een noodverordening voor heel Zeeland aangekondigd, waardoor bijeenkomsten met meer dan honderd personen officieel verboden zijn.

Vandaag zijn ook de winkels en restaurants in Sluis gesloten. Dat heeft de Middenstands Vereniging Sluis vanochtend besloten. "We rekenen op saamhorigheid", schrijft de vereniging in een persbericht.

Afgesloten parkeerplaats Sluis (foto: Omroep Zeeland)

Zo'n noodverordening betekent dat er handhavend opgetreden kan worden. "Het is nu strafbaar en er kan een geldboete worden opgelegd", meldt de veiligheidsregio. De maatregel geldt tot en met 31 maart en geldt ook voor publieke locaties als horecabedrijven, concertzalen, musea, theater, sportclubs en sportwedstrijden.

'Kom niet naar Zeeland, blijf thuis'

Lonink riep gisteravond op de Vlaamse televisiezender VRT Belgen op om níet naar Zeeland te komen. Ook burgemeester graaf Lippens van Sluis' buurgemeente Knokke-Heist vroeg zijn inwoners dringend om thuis te blijven. Nu bij onze zuiderburen het openbare en sociale leven stilligt, komen ze massaal naar onze kant van de grens. Met alle gevolgen voor een eventuele uitbreiding van het coronavirus van dien.

Daarnaast heeft de horeca het uitdrukkelijke advies gekregen om zelf verantwoordelijkheid te tonen. Lonink: "Dan gaat het om minder tafeltjes, op grotere afstand van elkaar, en om minder bezoekers".

Overlopen

Sluis werd gisteren overlopen door Belgen. Veel meer zuiderburen dan op een normale zaterdag deden de stad aan. "In België zijn veel activiteiten stilgelegd, sportevenementen zijn afgelast en om dan toch wat vertier te hebben, komen ze naar Nederland", zegt Lonink.

Maar in grote mensenmassa's kan het coronavirus zich relatief snel verspreiden. Daarom is Lonink - hij is ook burgemeester van de grensgemeente Terneuzen - samen met de directeur van de veiligheidsregio in overleg gegaan met burgemeester Marga Vermue van Sluis.

Ook Belgen in Middelburg

De Belgen wisten gisteren ook Middelburg te vinden. In de winkelstraten werd veel Vlaams en Waals gesproken. Bij een parfumerie sloeg een Waalse mevrouw voor 101 euro aan antibacteriële gel in. Volgens de bedrijfsleidster was er rekening gehouden met rustige zaterdag, maar was er toch extra winkelpersoneel ingehuurd. De Belgen zorgden ervoor dat het toch een drukke zaterdag werd.

Bij een horecagelegenheid was er ook rekening gehouden met lauwe zaterdag. Daarom waren er 4 in plaats van 6 appeltaarten gebakken. Maar volgens de bedrijfsleider hadden de Belgen die al halverwege de middag opgegeten.

Deel dit artikel:

Reageren