Duizenden euro's voor onderzoek naar geschenkwoningen

Het provinciebestuur trekt 16.500 euro uit voor een onderzoek naar de geschenkwoningen die na de Watersnoodramp van 1953 zijn gebouwd. Het onderzoek moet uitwijzen hoeveel van die woningen er nog zijn. De SP Statenfractie in Zuid-Holland had om zo'n onderzoek gevraagd.
Een Noorse geschenkwoning die na de watersnoodramp werd geplaatst.
Een Noorse geschenkwoning die na de watersnoodramp werd geplaatst. © Omroep Zeeland
De geschenkwoningen werden na de Watersnoodramp neergezet in de getroffen gebieden. De Scandinavische landen en Oostenrijk hebben de houten huizen geschonken.

Huidige lijst niet compleet

Er bestaat al wel een lijst van onderzoekster Janny Lock. Volgens haar zijn er 860 geschenkwoningen, maar deze lijst is niet compleet. Er komt nu een overzicht van de nog bestaande geschenkwoningen, met beschrijving van zowel hun huidige toestand als ook van hun cultuurhistorische waarden en eventuele status.

Samenwerking met lokale deskundigen

De Stichting Dorp Stad en Land in Rotterdam zal het onderzoek gaan doen. Samen met lokale deskundigen als Janny Lock en het Erfgoedhuis Zuid-Holland en Erfgoed Zeeland. De Statenfractie van de SP van Zuid-Holland heeft het geld voor het onderzoek gevraagd. De SP beschouwt de geschenkwoningen als een belangrijk deel van het verhaal van de Watersnoodramp.

Noord-Brabant doet niet mee

Zowel de provincie Zuid-Holland als Zeeland trekken 16.500 euro uit voor het onderzoek. Noord-Brabant, ook getroffen in 1953, doet niet mee. Hier hebben de gemeentes al een compleet beeld, zegt het provinciebestuur.
Er komt een database en digitale kaart met alle noodwoningen erop.