Coffeeshophouder Goes: 'Wij werken veiliger dan de gemiddelde supermarkt'

Wie in Goes een joint wil halen, kan sinds gisteravond weer terecht bij coffeeshop High Life. Maar vanwege het coronavirus zijn voor de verkoop wel strikte veiligheidsmaatregelen getroffen. Dat gaat goed volgens de coffeeshophouder: "Mensen corrigeren elkaar."

Coffeeshop High Life in Goes (foto: Omroep Zeeland)

Net als alle coffeeshops in Nederland moest High Life zondagavond om zes uur halsoverkop dicht. De effecten van die sluiting waren meteen merkbaar, zegt de algemeen manager van High Life: "Per direct stroomde het op de Koepoort vol dealers. Daar hebben we melding van gedaan bij de politie."

Niet meer nerveus

Maar sinds gisteravond mogen er weer legaal softdrugs worden verkocht. Het horecagedeelte van de coffeeshop blijft tot en met 6 april dicht, maar er is een noodbalie ingericht. Vlak achter de voordeur, bij binnenkomst kan een klant daar terecht. De manager - hij wil niet dat zijn naam bekend wordt - is blij voor zijn klanten: "Mensen zijn niet meer nerveus dat ze niets meer kunnen krijgen."

Krijtstrepen op de stoep

De coffeeshop heeft nog meer maatregelen genomen om de kans op besmetting met het coronavirus tot een minimum te beperken. Buiten op de stoep zijn met krijt strepen gezet met een meter tussenruimte. Die moeten voorkomen dat klanten te dicht bij elkaar staan en zo het virus overdragen. Volgens de coffeeshophouder corrigeren mensen elkaar als ze letterlijk over de schreef gaan.

Maatregel van coffeeshop High Life in Goes (foto: Omroep Zeeland)

Er mag telkens maar één klant naar binnen. De deur wordt op afstand bediend. Er is dus geen portier die de deur opendoet en dicht bij een klant zou kunnen komen. Vervolgens komt de koper bij het al genoemde afhaalloket waar een medewerker hem op anderhalve meter afstand helpt.

"Ieder kwartier worden het loket, de deur en de directe omgeving gedesinfecteerd met een spray en ontsmettingsdoekjes," zegt de algemeen manager. "Bovendien dragen we handschoenen."

Veilig

Hij is door alle voorzorgsmaatregelen niet bang besmet te worden door zijn klanten. Ook het risico dat klanten geïnfecteerd raken is volgens hem klein. "Echt, we werken veiliger dan de gemiddelde suypermarkt, waar mensen binnen in de rij staan en dicht bij een kassière komen."

'Maatschappelijke functie coffeeshop'

Graag wil de manager nog een ding kwijt. Hij was helemaal niet verbaasd toen hij zondagavond de tv-beelden zag van mensen die vlak voor sluiting nog snel hun drugs wilden kopen. "Twintig procent van de volwassenen in Europa zijn cannabisgebruikers. Een kwart van hen gebruikt medicinaal."

Dat de coffeeshops weer mogen verkopen ziet hij als een signaal van de overheid: "Wij hebben als coffeeshophouders een vitaal beroep met een maatschappelijke functie."

Meer over dit onderwerp:
coffeeshop corona
Deel dit artikel:

Reageren