Burgemeesters Zeeland hebben grote zorgen over komst toeristen

Zeeuwse burgemeesters maken zich grote zorgen over de toestroom van toeristen nu het seizoen voor de deur staat. Ze doen daarom een dringende oproep richting het kabinet: Geef ons richtlijnen hoe om te gaan met de stroom toeristen. Dat is de uitkomst van een gezamenlijk beraad met de Veiligheidsregio in het stadskantoor in Middelburg vanmiddag.

weekmarkt in Vrouwenpolder (foto: Omroep Zeeland)

Er stond maar één punt op de agenda: het coronavirus en hoe daar in Zeeland mee om te gaan. Er heersen veel zorgen bij burgemeesters over de capaciteit van de zorg in Zeeland. Jan Lonink van Terneuzen namens alle burgemeesters: "Het gaat er niet om dat toeristen niet welkom zijn, maar we moeten wel realistisch kijken wat onze zorg aankan."

Hotels open

Volgens Lonink is het een lastige afweging tussen de Zeeuwse economie en de volksgezondheid. Op dit moment zijn bijvoorbeeld de hotels in Zeeland nog open. Cafés en restaurants, zijn volgens de landelijke richtlijn, dicht.

Brabant

"Hoe zit het bijvoorbeeld met Brabant? Met Brabantse toeristen die op vakantie willen?"vraagt Lonink zich af. De burgemeesters hebben samen een brief opgesteld en die wordt naar het Rijk gestuurd. "Dit kunnen we niet alleen beslissen. Dit moet landelijk gebeuren", aldus Lonink.

Geen gemeentevergaderingen

Verder hebben de burgemeesters afgesproken dat alle vergaderingen worden uitgesteld. Denk bijvoorbeeld aan raads- en commissievergaderingen.

Wel zijn er uitzonderingen mogelijk. Lonink: "Denk aan de situatie in Veere waar er problemen zijn binnen de coalitie. Het zou kunnen dat er daar wel bijeenkomsten doorgaan."

Het kabinet kiest ervoor om het virus 'gecontroleerd te laten rondgaan'. Dat gebeurt nu met de oproep zoveel mogelijk thuis te werken, het sluiten van de scholen en horeca en het advies tot sociaal afstand houden.

Meer over dit onderwerp:
corona zeeuwse burgemeesters
Deel dit artikel:

Reageren