Zeeuwse muzikanten bieden troost aan mensen die thuiszitten

Veel mensen zitten thuis en maken zich zorgen. Zeeuwse muzikanten zitten even zonder werk. De coronacrisis brengt deze twee groepen bij elkaar. Er is behoefte aan liedjes die troost bieden, dus de muzikanten gaan aan de slag.

Achter het monster

Paskal Jakobsen van BLØF zette een nieuw lied online, speciaal voor mensen die een beetje bang zijn: Achter het monster.

Lonneke de Klerk uit Middelburg riep #thequarantinesessions in het leven: pak je gitaar en maak een lied. Ze hoopt dat alle bijdragen bij elkaar een online kunstwerk vormen.

De vader van Lonneke zit ook in de muziek. JP de Klerk maakte eveneens een video.

Muzikanten zijn vaak ZZP'ers. Zij hebben het zwaar deze periode door het wegvallen van optredens. Singer-songwriter Anne van Damme uit Hulst kwam op een idee om toch nog geld in het laatje te krijgen: een Livestream Quarantaine Concert via Facebook, waar je kaartjes voor kan kopen.

Liebesleid

Bert Kreeft uit Goes maakte een liedje over de violist Fritz Kreisler. Hij vindt 'Liebesleid' een mooi voorbeeld van muziek als troost.

"Als Fritz Kreisler speelt, is dat zinsbegoocheling
opium voor de ziel van de zwakkeling
of is het de genade die de mens aanraakt
en in het aards bestaan, de liefde moog'lijk maakt?"

Ook René Geelhoed uit Zonnemaire zit binnen. De optredens zijn afgelast. Daarover maakte hij een nummer: Blijf Binnen. Hij vertelde erover in het radioprogramma Goedemorgen Zeeland.

Woodworks heeft normaal gesproken zo'n vijftien optredens in de maand, maar nu is het dus even wat stiller. Dus besloot de band gisteravond een live optreden op Facebook te geven. Kijkers konden tijdens het optreden verzoeknummers indienen.

Zaterdag gaat de band weer live en op Facebook is aangekondigd dat er ook een Woodworks Kids uitzending komt.

De stadsdichter van Hulst, Willem de Geus, maakte samen met arrangeur en begeleider Marcel Mangnus het lied Van Amen en Samen.

Reageren