Deel Verklikkerstrand wordt broedgebied voor vogels

Een deel van Verklikkerstrand, achter Nieuw-Haamstede, wordt de komende jaren een broedgebied voor vogels. Het strand wordt tijdens het broedseizoen, van 1 april tot en met 15 september, gedeeltelijk afgezet voor 'strandbroeders'.

De strandplevier krijgt een eigen broedplek op het Verklikkerstrand (foto: Omroep Zeeland)

De gemeente Schouwen-Duiveland heeft Staatsbosbeheer toestemming gegeven om het broedgebied te creëren. De afgelopen jaren is onderzocht of het Verklikkerstrand een geschikte plek is als broedgebied. De uitkomst was dat de kustbroedvogels hier baat bij hebben. Er werden vorig jaar veertien verschillende nesten gevonden.

Bijzondere natuurwaarden

Het Verklikkerstrand wordt gezien als een gebied met bijzondere natuur. Het hele jaar zijn er, naast zeehonden, veel kustbroedvogels zoals de strandplevier, kleine plevier, bontbekplevier en scholekster. Het strand is ook populair bij badgasten, wandelaars, ruiters en mensen die honden uitlaten. De gemeenteraad zal op een later moment besluiten of honden aangelijnd moeten worden.

Nieuw broedgebied

De vogels broeden het liefst bij nieuwe duinen. De exacte locatie van de afzetting wordt jaarlijks opnieuw bepaald na het stormseizoen. De afzetting is maximaal 3.000 meter en bestaat uit paaltjes van 80 centimeter met touw ertussen. De overgangen Duinhoevepad, Watergat en duinpad De Oude Hoeve worden vrijgehouden. Bezoekers kunnen hier vandaan rechtstreeks naar de zee lopen. De afzetting duurt tot en met 2024.

Verklikkerstrand (foto: Omroep Zeeland)

Meer over dit onderwerp:
Burgh-Haamstede Verklikkerstrand
Deel dit artikel:

Reageren