Aan de slag zodat straks alle strandhuisjes kunnen staan

Stichting Strandexploitatie Veere is begonnen met het maken van strandplateaus op verschillende stranden aan de zuidkust van Walcheren. Daar was grote schade ontstaan na de stormen van afgelopen maanden. De zandverplaatsing is een noodgreep om te zorgen dat alle cabines en strandslaaphuisjes in april toch opgebouwd kunnen worden.

Bij Dishoek schrapen bulldozers schrapen zand weg bij de waterlijn en brengen shovels het richting de duinen waar het wordt opgehoogd tot een plateau. Op deze manier zand verplaatsen mag van Rijkswaterstaat; zand kruien van het ene strandvak naar het andere mag niet.

Goed nieuws

Met zo'n plateau kunnen ook de 30 slaaphuisjes van strandvereniging Westduin waarvan eerst werd gevreesd dat die niet opgebouwd zouden kunnen worden, toch opgebouwd worden.
Dat is goed nieuws voor de eigenaren. Toch blijft een zandsuppletie nodig. "Dit is echt een noodgreep. Want er is nog te weinig zand op de stranden, waardoor sommige doorgangen nog steeds niet toegankelijk zijn voor voertuigen", zegt Ben Kemper, teamleider bij de stichting Strandexploitatie Veere (SSV).

Herstel van de stranden (foto: Omroep Zeeland)

Nog geen antwoord uit Den Haag

De stichting deed eind februari samen met Provincie, waterschap en de kustgemeenten eind een dringende beroep op het Rijk om vóór het hoogseizoen van dit jaar nog een zandopspuiting te laten uitvoeren. Daar is tot nu toe nog geen antwoord op gekomen.

De kustgemeenten Sluis, Veere, Vlissingen, Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland gaan een fonds oprichten waarin geld wordt gereserveerd om stranden op te hogen als Rijkswaterstaat dat niet doet. Het is de bedoeling dat ook de strandpaviljoenhouders hier aan gaan bijdragen.

Deel dit artikel:

Reageren