Tekort aan mondkapjes? Zo maak je ze zelf!

Stof, elastiek, een stukje keukenrol en een naaimachine. Meer is niet nodig om zelf een mondkapje te maken. Door het coronavirus is er een groot tekort aan mondkapjes en zijn de kapjes die er wel zijn nodig voor de zorgverleners. Ellen Mous uit Terneuzen wil haar steentje bijdragen en maakte een handleiding.

De zelfgemaakte mondkapjes zijn niet zo goed als de kapjes die de zorgverleners gebruiken. Mous legt uit: "Ik wilde het meteen groots aanpakken en de mondkapjes gaan maken voor ziekenhuizen." Maar ze besefte dat haar mondkapjes niet steriel zouden zijn.

Het RIVM heeft de regels inmiddels wel versoepeld. Alleen als er sprake is van persoonlijke verzorging of lichamelijk onderzoek, is het volgens het RIVM nodig minimaal een chirurgisch masker en wegwerphandschoenen te dragen. Daarbuiten kunnen de mondkapjes van Mous uitkomst bieden.

Het zelfgemaakte mondkapje is eigenlijk niets meer dan een houder voor een filter. Daar kan een stuk dubbelgevouwen keukenrol voor worden gebruikt dat steeds wordt ververst. Mous hoopt dat mensen dankzij haar uitgebreide handleiding zelf aan de slag kunnen.

Belangrijke aanvulling

Landelijk is er inmiddels een initiatief gaande om mondkapjes te naaien voor de vitale beroepen. Daarbij wordt het Belgische FOD patroon gehanteerd. Het landelijk initiatief Mondkapjes Nederland roept op dit FOD-patroon te gebruiken.

Het idee om zelf mondkapjes te maken is overgekomen uit Hongkong. Daar verloopt de verspreiding van het coronavirus trager dan op andere plaatsen in de wereld. Wat waarschijnlijk helpt is dat het daar veel gebruikelijker dat er bij een virusuitbraak mondkapjes worden gedragen.

Meer over dit onderwerp:
corona mondkapje doe het zelf
Deel dit artikel:

Reageren