Speciaal vignet voor grensarbeiders in vitale sectoren

Er is een speciaal vignet voor grensarbeiders, maar wordt er wel gecontroleerd?
Afgelopen woensdag heeft België de grenzen gesloten voor niet-essentiële reizen naar het buitenland. Alleen het goederen-en dienstenverkeer mag nog gewoon de grens over. Voor andere reizigers is het lastiger om de grens te passeren.
Met het speciale grensarbeiders-vignet, dat aan te vragen is via de website van het Nationaal Crisiscentrum, moeten de wachttijden voor de grensarbeiders tot een minimum beperkt worden. De Belgische autoriteiten controleren op dit moment actief aan de grens en sommige grensovergangen zijn zelfs afgesloten.
Controle aan de grens bij Kapellebrug
Controle aan de grens bij Kapellebrug © Henk Drenth
Arbeiders in niet-vitale beroepen mogen de grens alleen overgaan als er een werkgeversverklaring kan worden getoond waarop staat dat de werknemer voor werk de grens moet passeren. Vanuit Nederland, door België, naar Nederland rijden voor niet-essentiële reizen is ook verboden.
Eerder waarschuwde de Belgische politie Nederlanders al niet naar het land te komen om te profiteren van de lage brandstofprijzen. Gedreigd werd met boetes van maar liefst 4.000 euro.
De maatregelen zijn genomen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Stempel of briefpapier

De werkgeversverklaring hoeft niet per se van een stempel van de werkgever te zijn voorzien, zegt Ronald de Back van het Werkservicepunt Zeeuws-Vlaanderen in Terneuzen. Het mag ook een verklaring zijn op het briefpapier van de werkgever aan de andere kant van de grens.
De Back verwacht dat niet alle Belgische grensposten op dezelfde manier controleren. Misschien zijn niet alle agenten op de hoogte van de regeling die vandaag is in gegaan. In dat geval moeten zo'n werknemer contact (0115-455399) opnemen met het Werkservicepunt. "Dan gaan we dat opschalen".

Lees ook: