Veiligheidsregio: campings en vakantieparken moeten dicht

Camping bij Dishoek
Camping bij Dishoek © Ria Brasser
Zoals gisteren door het kabinet naar buiten gebracht kan de voorzitter van de Veiligheidsregio, in Zeeland is dat burgemeester Jan Lonink van Terneuzen, gebruik maken van een noodverordening op basis van de Wet Publieke Gezondheidszorg. Maar het sluiten van campings en bungalowparken vergt volgens de VRZ meer tijd om juridisch landelijk uit te werken.
Dat heeft te maken met het grote economisch belang van de recreatiesector in Zeeland en met de vele zogenoemde grensgevallen. Want wat doe je bijvoorbeeld met tweede huizen? Er zijn recreatieondernemers en particulieren die zelf maatregelen nemen. Zoals mensen die hun eigen zomerhuisje niet meer verhuren.

Reclame

Om het moreel appèl kracht bij te zetten is er een reclame-campagne in de maak voor het buitenland, vooral Duitsland, waarin mensen opgeroepen wordt niet naar Zeeland te komen. De VRZ en de recreatiebranche hebben al eerder opgeroepen om niet naar Zeeland te komen, maar afgelopen weekend - het begin van het campingseizoen - kwamen toch veel toeristen naar de Zeeuwse kust. Daartegen kon niet opgetreden worden.
Volgens de VRZ is de Zeeuwse gezondheidszorg niet in staat om tijdens de coronacrisis ook toeristen te behandelen. Daar is onvoldoende capaciteit voor.