'Hopen dat alle havenbedrijven het overleven'

Veel bedrijven in de fusiehaven North Sea Port maken zich door de coronacrisis zorgen over de toekomst. Het is te hopen dat ze deze crisis overleven, nu een belangrijk deel van de economie stil is komen te liggen. Dat zegt directeur Daan Schalck van North Sea Port, dat twee jaar geleden ontstond toen de havens van Zeeland en Gent samen opgingen in één organisatie.

Haven in Gent (foto: Omroep Zeeland)

Zelf is North Sea Port nog "volledig operationeel", meldt directeur Schalck. De nautische afdeling van North Sea Port draait nog gewoon door ondanks beperkende maatregelen. Schepen kunnen daardoor veilig de haven in Zeeland en Gent in en uit, om vracht aan te voeren of in te laden. "We zijn er vrijwel zeker van dat we deze nautische service kunnen blijven verzekeren."

Angstig

Zo optimistisch als het havenschap is over het kunnen blijven aanbieden van haar diensten, zo pessimistisch zijn sommige havenbedrijven in Gent en Zeeland. "We zien dat sommige bedrijven angstig kijken naar deze crisis", zegt Schalck. "Sommige zijn al stilgevallen, anderen zijn nog wel helemaal operationeel. Maar het zal een economisch slecht jaar worden door deze coronacrisis; Daar zijn alle bedrijven in de haven toch wel van overtuigd. We hopen dat de meeste bedrijven in de haven dit gaan overleven."

Vignet

In België gelden strengere maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus dan in Nederland. Waar Nederlanders wat meer vrijheid hebben, geldt in België een lockdown, waarbij mensen nog nauwelijks de straat op mogen. Volgens Schalck zijn er niet zoveel verschillen meer, nu ook in Nederland maandag de regels zijn aangescherpt. "Onze bewindslieden minister Knops en minister De Crem hebben een vignet ingevoerd waarmee mensen toch over de grens kunnen. Daardoor ondervinden we er nu bijna geen hinder meer van dat we in twee landen actief zijn."

North Sea Port ontstond eind 2017 na een fusie tussen het Zeeuwse havenschap Zeeland Seaports en het Havenbedrijf Gent. Het bedrijf telt 250 medewerers en een tweekoppige directie; namens de Gentenaren is Daan Schalck directeur, terwijl Zeeland Seaports directeur Jan Lagasse heeft "ingebracht'.

Meer over dit onderwerp:
North Sea Port Corona operationeel
Deel dit artikel:

Reageren