'Laat gedetineerden met een korte straf vrij tijdens de coronacrisis'

Een celblok in cellencomplex Torentijd
Een celblok in cellencomplex Torentijd © Omroep Zeeland
Volgens Wouters zitten veel gevangenen met twee personen op één cel, waardoor de kans op besmetting toeneemt. Hij hoort verontrustende verhalen uit de gevangenissen. "Zeker als mensen op een dubbelcel zitten, is dat een bron van conflicten en spanningen", legt Wouters uit. "Ik vind het uiteindelijk vanuit humanitair oogpunt niet meer houdbaar."
Niet alle gedetineerden moeten wat Wouters betreft op vrije voeten komen. Hij noemt zijn idee een 'afgewogen voorstel': "Werkstraffen worden nu niet meer uitgevoerd, dan is het ook wel redelijk dat een vervangende gevangenisstraf die je opgelegd krijgt als je je werkstraf niet uitvoert, ook wordt onderbroken." Ook kortgestraften die de helft van hun straf hebben uitgezeten, moeten worden vrijgelaten.

Ontspanning

Het vrijlaten van deze mensen is niet alleen een oplossing voor spanningen onder gedetineerden. Volgens Wouters zouden deze maatregelen ook zorgen voor ontspanning onder de werknemers van penitentiaire inrichtingen. "Die korte straffen, als je daar tijdelijke strafonderbreking voor inzet, kan dat ook betekenen dat de hele organisatie en de leiding ook ontlast worden", aldus Wouters.
Er moet wel wat gebeuren.
advocaat en predikant Jos Wouters uit Middelburg
De advocaat en predikant vergelijkt het lot van de kortgestraften ook met het lot van verdachten die vast zaten. Wouters: "Een groot deel van de verdachten die nu op hun berechting of op hun vonnis wachten, wordt nu ook vrijgelaten." Dat is bijvoorbeeld gebeurd met de verdachten in de Hrieps-zaak.
Wouters hoopt dat het kabinet zijn brief serieus neemt. Hij noemt zijn oproep een noodkreet. "Als ik zie wat er allemaal gebeurt en wat de risico's zijn, is dit niet meer te handhaven," aldus Wouters. "Er moet wel wat gebeuren."

Lees ook: