Tips om tijdens thuisisolatie de vrede te bewaren

De coronacrisis leidt tot veel saamhorigheid, maar nu mensen veel meer tijd dan gewoonlijk tijd thuis doorbrengen zijn er ook veel spanningen. Buurtbemiddeling heeft tips op een rijtje gezet om te voorkomen dat buren elkaar naar de keel vliegen.

Normaal gesproken adviseert Buurtbemiddeling om buren persoonlijk aan te spreken als de irritaties oplopen. Nu dit door de beperkende coronamaatregelen lastig is, wordt aangeraden telefoonnummers uit te wisselen.

Tips

- Als je weet dat je een klus gaat doen die geluidsoverlast kan veroorzaken, laat dit dan de buren weten (schrijf een briefje of stuur een appje) zodat ze weten hoe lang het duurt. En houd rekening met thuiswerkende buren.

- Realiseer je dat geluiden van dichtslaande deuren, harde muziek, blaffende hond, draaiende wasmachine of de trap oprennen meestal voor de buren net zo hard te horen zijn. Hou hier rekening mee en probeer je een beetje aan te passen: zachtjes op de trap, sloffen aan in huis. Materialen als viltjes onder de meubels, een koptelefoon en deurdrangers kunnen ook veel uitmaken.

- Wacht met het aanspreken van je buren tot je boosheid een beetje is gezakt. Als je rustig bent, komt de boodschap veel beter over.

- Bekijk de website Problemen met je buren

Buurtbemiddelaars in actie

Kom je er niet uit met de buren, vraag dan de hulp van buurtbemiddeling. Dat kan via de gemeente of de politie. Onpartijdige bemiddelaars nemen dan contact op met beide partijen (door de coronacrisis gebeurt dat telefonisch) en proberen tot een oplossing te komen.

Buurtbemiddeling (foto: Buurtbemiddeling Terneuzen)

Meer over dit onderwerp:
burenruzie buurtbemiddeling coronavirus
Deel dit artikel:

Reageren