ChristenUnie: Brabant koopt boerenbedrijven buiten provinciegrenzen op vanwege stikstofrechten

Zeeuwse boer in oogsttijd
Zeeuwse boer in oogsttijd © Maarten Janse
Brabant wil een bedrijventerrein aanleggen, Logistiek Park Moerdijk, maar dat ligt stil vanwege de stikstofregels. Door boerenbedrijven op te kopen en op te heffen ontstaat stikstofruimte, die gebruikt kan worden voor de bouw. Ook wanneer het gaat om een Zeeuws boerenbedrijf.

'Volgens de letter van de wet'

Lars Jacobusse van de Zeeuwse ChristenUnie vindt dat niet kunnen. "Dit is in ieder geval niet volgens de geest van de gemaakte afspraken. Of het mag volgens de letter van de wet daar zijn we nu naar aan het kijken, maar áls het mag dan moeten we die wet aanpassen."
Hij vindt het belachelijk dat het grote geld voor boerenbedrijven gaat. "Het kan niet zo zijn dat grote multinationals met diepe zakken, die vaak niet eens belasting hoeven te betalen, ervoor kunnen zorgen dat in een andere provincie een familiebedrijf na generatie op generatie ineens ophoudt te bestaan!"

'Voorkomen dat Zeeland wordt leeggekocht'

Jacobusse heeft over de kwestie vragen gesteld aan het dagelijks provinciebestuur. Daarin roept hij de provincie op om ertegen op te treden. "We moeten zien te voorkomen dat straks heel Zeeland wordt leeggekocht!"
Ook de landelijke afdelingen van het CDA en de ChristenUnie zetten hun vraagtekens bij de werkwijze van Brabant. In schriftelijke vragen aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit omschrijven de Tweede Kamer-fracties van beide partijen het als 'cowboypraktijken'.