Zeeuwse toeristische sector stuurt noodkreet aan staatssecretaris

Drukte op het strand bij Dishoek
Drukte op het strand bij Dishoek © Ria Brasser
In de brief vraagt Toeristisch Ondernemend Zeeland om de invoering van een vouchersysteem, zoals dat er ook is voor de luchtvaartsector. Bij het systeem krijgen toeristen een tegoedbon waardoor hun uitgestelde vakantie op een later moment alsnog doorgaat.
Wanneer toeristen hun vooruit betaalde vakantie moet worden terugbetaald, dan komen veel hotels en campings meteen in de problemen. Een vouchersysteem biedt op korte termijn financiële ruimte om vervolgstappen te kunnen realiseren.

Kredietregeling

Daarnaast pleit de brancheorganisatie voor het instellen van een speciale kredietregeling. Die zou voor de lange termijn een oplossing kunnen bieden.
Uit een onderzoek van HZ Kenniscentrum Kusttoerisme en Economisch Impuls Zeeland blijkt dat tot 10 mei er al een omzetverlies is van 220 miljoen Euro. Volgens het rapport staat de compensatieregeling van het kabinet niet in verhouding met de verliezen die worden geleden.
Gedeputeerde Dick van der Velde is blij met de brief van TOZ. Hij vindt het heel goed dat ze zich meteen richten tot de staatssecretaris. Volgens Van der Velde helpt de provincie de ondernemers waar het kan, maar moet directe noodsteun toch uit Den Haag komen.