IJzendijks bedrijf Unitron levert tientallen beademingsapparaten

Topdrukte bij het IJzendijkse bedrijf Unitron. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) plaatste een grote order van tientallen beademingsapparaten die in IJzendijke worden geproduceerd.

Een beademingsapparaat en een hartslagmonitor in een extra intensive care kamer in het Tergooi ziekenhuis. (foto: ANP)

Het gaat om het innovatieve beademingsapparaat Evone. Dat apparaat wordt gemaakt door Unitron in opdracht van het Eindhovense bedrijf Ventinova dat de techniek voor de apparaten verzorgt.

Het apparaat is twee jaar geleden op de markt gekomen en helpt de uitademing bij patiënten te controleren in plaats van het traditioneel passief laten leeglopen van de longen. Hierdoor zouden de longen van coronapatiënten minder worden belast.

Extra druk

Directeur Pieter de Wilde heeft het er maar druk mee. Internationaal is veel vraag naar het innovatieve beademingsapparaat. Nu komt de order uit Nederland daarbij. De Wilde: "We hebben momenteel twaalf vacatures openstaan en we draaien nu extra diensten om aan de vraag te kunnen voldoen."

Het kabinet maakte eerder bekend bestellingen te hebben geplaatst voor 2.000 beademingsapparaten. Ongeveer de helft daarvan is toegezegd door Philips. Daar komen de tientallen apparaten van Unitron en Ventinova nu bij.

Deel dit artikel:

Reageren