Grote Amerikaanse operatie op Zeeuws grondgebied in volle gang

Grote Amerikaanse operatie op Zeeuws grondgebied in volle gang
Grote Amerikaanse operatie op Zeeuws grondgebied in volle gang © Omroep Zeeland
Grote Amerikaanse operatie op Zeeuws grondgebied in volle gang
Het transport hoort bij de aanwezigheid van Amerikaanse militairen in Europa. Die is het afgelopen jaar vergroot vanwege de toenemende geopolitieke spanningen met Rusland. Het Nederlandse leger ondersteunt het transport met tientallen militairen door wederzijdse NAVO-afspraken.
Nederlandse Defensie beveiligt het haventerrein van Vlissingen met militairen en personeel van de Defensie Bewakings-en Beveiligingsorganisatie. Daarnaast leveren zij ook brandstof en vervoert een deel van het Amerikaanse materieel met militaire vrachtwagens. Marechaussees begeleiden de militaire colonnes over de Nederlandse wegen.
Amerikaanse tanks worden uitgeladen van schip in Vlissingse haven
Amerikaanse tanks worden uitgeladen van schip in Vlissingse haven © Omroep Zeeland
De Amerikaanse militairen arriveren met hun materieel in de haven en reizen vervolgens verder over de weg, per trein en voor het eerst ook via binnenvaartschepen. Dat zijn ongeveer 700 Amerikanen. De rest reist direct per vliegtuig naar Duitsland.
Tanks van US Army gaan met binnenvaartschepen naar Duitsland via haven Vlissingen
Tanks van US Army gaan met binnenvaartschepen naar Duitsland via haven Vlissingen © Omroep Zeeland
Amerika test met het transport meteen alle verplaatsingsmogelijkheden. Nederland biedt de NAVO met de havens en het goede spoor- en wegennet een unieke logistieke capaciteit om snel grote hoeveelheden militair materieel van en naar het Europese vasteland te verplaatsen, aldus Defensie.
Vanuit Duitsland verplaatst een andere militaire eenheid zich weer richting Amerika. Dat verloopt via de Rotterdamse haven. Daarbij gaat het om 1700 militairen, 80 tanks en Apache- en Chinook-helikopters.