Zeeland gaat niet op slot dit paasweekend, Goeree-Overflakkee wel

Stranden dicht
De stranden van Zeeland kunnen komend weekend openblijven omdat de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) de 'intelligente' lockdown van het kabinet op een slimme manier uit wil voeren. De gemeenten staan gereed om plekken snel af te kunnen sluiten als het op die plekken te druk wordt en de politie heeft aangegeven een stuk strenger te handhaven dan vorig weekend. Om potentiële publiekstrekkers in de gaten te houden, zet de politie drones in.

Eigen bevolking

Daarnaast wil de VRZ de stranden open houden voor de eigen bevolking. Er zijn op dit moment maar weinig toeristen in de provincie en het verkeer uit België is gestremd. Afsluiting zou volgens de VRZ dan ook vooral de eigen bevolking treffen die wel gewoon naar buiten mag, mits ze anderhalve meter afstand van elkaar bewaren.
Dat de stranden in Zeeland gewoon open blijven, betekent niet dat het komend weekend een normaal paasweekend is. Zo zijn de Boulevard in Vlissingen, het Kopje van Kanada in Terneuzen en de parkeerplaats van Perkpolder afgesloten.
De stranden in Ouddorp zijn stevig afgesloten
De stranden in Ouddorp zijn stevig afgesloten © Omroep Zeeland
De gemeente Goeree-Overflakkee volgde tot voor kort de Zeeuwse aanpak, maar neemt onder druk van de eigen veiligheidsregio nu toch strengere maatregelen. Niet alleen worden stranden afgesloten, ook campings zijn op het eiland helemaal verboden terrein - dus niet alleen 's nachts zoals in Zeeland. Mensen met een tweede huis in de regio Rijnmond zijn dan weer wel welkom, iets wat in Zeeland niet mag.
<h2>Veiligheidsregio's</h2><p>Nederland kent 25 veiligheidsregio's. Elke veiligheidsregio bepaalt welke maatregelen genomen op basis van het eigen risicoprofiel. Dat betekent dat maatregelen per veiligheidsregio verschillen.</p>
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, stond op de strengere maatregelen op Goeree omdat hij geen verschillende maatregelen in zijn regio wilde om onduidelijkheid te voorkomen. Die onduidelijkheid was er bijvoorbeeld onder de gasten van enkele toeristische ondernemers, blijkt uit navraag. Nog een eiland verderop, op Voorne-Putten, waren parkeerplaatsen en stranden vorige week al afgesloten.

Veel meer corona-besmettingen

Daarnaast hebben ook zorginstellingen op het eiland het gemeentebestuur onder druk gezet. De zorg op Goeree-Overflakkee staat zwaar onder druk door een corona-uitbraak in een woonzorgcomplex in Sommelsdijk. Met de strengere maatregelen hoopt de zorg verdere verspreiding van het virus op het eiland te kunnen beperken.

Lees ook: