Zwemtocht Kattendijke - Wemeldinge afgelast, organisator loopt tegen veiligheidsmaatregelen aan

Na elf keer komt er een einde aan de zwemtocht Kattendijke - Wemeldinge. De organisatie gooit de handdoek in de ring omdat ze de veiligheidseisen vanuit de gemeentes te streng vinden. Organisator Jan Boonman: "De tocht wordt als onveilig gezien door de ambtelijke instanties en kan niet op deze manier doorgaan."

Zwemtocht Kattendijke - Wemeldinge in 2019 (foto: Ronnie Verrijzer)

Omdat de tocht dit jaar andersom gezwommen wordt - Boonman kon door het getij geen geschikte datum vinden voor Kattendijke naar Wemeldinge - moest Boonman zijn vergunning bij de gemeente Goes aanvragen in plaats van Kapelle.

De zwemmers worden tijdens hun tocht begeleid door kayakkers en de KNRM. Boonman zegt dat de gemeente Goes vindt dat je niet op de KNRM kan bouwen, want die kunnen opgeroepen worden. Hij heeft als achterwacht een particuliere boot, maar volgens hem vindt de gemeente dat niet goed genoeg. Die zou volgens Boonman liever zien dat de reddingsbrigade Goes ingezet wordt, maar daar heeft Boonman geen goede ervaringen mee.

Teleurstelling

Boonman besloot zich terug te trekken. Hij is teleurgesteld. "De eisen die nu weer gesteld worden zijn buiten proporties en kosten veel extra mankracht en geld. Ik vind ze voor mijn tocht de spuigaten uitlopen." Ik heb het altijd met plezier voor de zwemmers georganiseerd. Ik ben zelf ook zwemmer, het is hartstikke leuk om te doen." Aan de tocht deden vorig jaar 136 mensen mee.

Veiligheid van de zwemmers heeft bij mij altijd hoog in het vaandel gestaan."
organisator Jan Boonman

Dat het op het punt van veiligheidsregels misgaat, doet pijn. "Veiligheid van de zwemmers heeft bij mij altijd hoog in het vaandel gestaan", zegt hij verwijzend over de begeleiding door kajakkers en de KNRM.

Boonman organiseerde, behalve de jaarlijkse zwemtocht tussen Wemeldinge en Kattendijke, ook twee keer de Oosterschelde-oversteek. Ook daar houdt hij mee op.

Meer over dit onderwerp:
Wemeldinge Kattendijke zwemtocht
Deel dit artikel:

Reageren