Werkgeversorganisatie somber over toekomst Zeeuwse bedrijven

Maar liefst 60 procent van de bedrijven in de productie en de logistiek in Zeeland vreest voor gedwongen ontslagen als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit een enquête van ondernemingsvereniging VNO-NCW Brabant Zeeland. De maatregelen om bedrijven door de crisis te helpen beperken de schade, maar zijn op termijn onvoldoende, stelt de VNO-NCW.

Archieffoto (foto: OZ)

Uit de enquête blijkt dat een meerderheid verwacht nu of in de toekomst problemen te krijgen op een aantal fronten: betalingsproblemen (75%), het wegvallen van aanvoer (52%) en het wegvallen van orders (86%). Ondanks dat 59 procent van de bevraagde ondernemers zegt gebruik te maken, of te gaan maken, van de NOW-regeling, lijken gedwongen ontslagen op termijn onvermijdelijk. 3 procent van de ondernemers ziet zich nu al genoodzaakt om personeel te ontslaan.

Werkgelegenheid verloren

Vooral in de productie en de logistiek verwachten ondernemers dat er op de lange termijn veel werkgelegenheid verloren gaat. 60 procent vreest uiteindelijk personeel te moeten ontslaan. Van de ondernemers die een nieuw krediet zijn aangegaan, maakt de helft zich zorgen over de betalingsverplichtingen die daar uit voortkomen. Daarnaast moeten ondernemers door nieuwe kredietverplichtingen vaak afzien van geplande (duurzame) investeringen.

Om schade voor Zeeuwse bedrijven te beperken moet de economie op 20 mei zo breed als mogelijk weer aan de gang, zegt VNO-NCW Brabant Zeeland.

Meer over dit onderwerp:
bedrijven vno-ncw coronacrisis Covid-19
Deel dit artikel:

Reageren