Huisarts Middelburg: 'Wij gaan niet minder doorverwijzen omdat de gemeente dat eist'

Huisarts Arjan Roest
Huisarts Arjan Roest © Omroep Zeeland
Roest zegt dat jongeren en hun ouders met allerlei problemen bij hem komen, zoals opvoedingsproblemen, autisme, ADHD en anorexia. De huisarts vindt dat er nu al veel zorg wordt geleverd 'binnen de muren van de huisartsenpraktijk'.

Vaak oplossing zonder doorverwijzing

Dat gebeurt in de praktijk van Roest mede dankzij een Praktijkondersteuner Jeugd. "Zij gaat met jongeren en ouders in gesprek om te kijken waar het vastloopt en waar problemen zijn. Zij coacht de jongeren om naar een oplossing te werken. Als blijkt dat specialistische hulp nodig is, verwijzen wij de kinderen door naar de plek waar ze thuis horen."
Gisteren werd bekend dat Middelburg de komende jaren tot zes miljoen euro op de zorg wil bezuinigen. Als het aan het gemeentebestuur ligt, kunnen er in de toekomst minder mensen gebruik maken van de jeugdzorg en de WMO. "We moeten 'nee' leren zeggen", zei wethouder Carla Doorn (LPM) van sociale zaken.

'De knop moet om'

De wethouder wil inzetten op preventie en voorkomen dat cliënten doorstromen naar zwaardere zorg. "We gaan ook met huisartsen in gesprek dat ze minder snel kinderen doorverwijzen naar specialisten. Maatschappelijk werk kan vaker worden ingezet. Dat moet tussen de oren komen. De knop moet om", aldus Doorn.
Huisarts Roest gaat graag met de wethouder in gesprek, maar denkt niet dat hij minder door gaat verwijzen. "Als huisarts verwijzen we door op medische indicatie. Wij kunnen niet van tevoren kijken: wat gaat het kosten, is dat geld beschikbaar. Een kind moet de zorg krijgen die het nodig heeft. Je hebt het over een kwetsbare groep. Als huisarts doen wij weloverwogen onze verwijzingen en zullen dat blijven doen."

Lees ook: