Filip fotografeerde alle grensblokkades: 'Het lijkt net Noord en Zuid-Korea'

Containers, bergen zand, dranghekken en zelfs een verdwaalde laadkar, de Belgische overheid is inventief geweest om de grenzen met Nederland te blokkeren. Filip van Hecke uit Philippine kwam het allemaal tegen langs de plekken in Zeeuws-Vlaanderen waar je in normale tijden de grens kan oversteken. Bij elke grensovergang maakte hij een foto.

Containers aan de grens met België (foto: Filip van Hecke)

"Ik werk in Gent en ga daar altijd op de fiets heen", zegt Van Hecke die een van de vele Belgen is die in Zeeuws-Vlaanderen woont. "Ergens in maart kwam ik terug van mijn werk en stond er ineens een container midden op de weg." Het intrigeerde Van Hecke zo dat hij meteen al zijn vrije dagen opnam, zijn fiets pakte en met zijn camera op pad ging. De grensovergangen van Zeeuws-Vlaanderen met België af.

Praten bij het hek

"Dorpen als Overslag en Koewacht zijn gewoon gesplitst in twee. Families zoeken elkaar daar op bij de hekken om even een praatje te maken", vertelt Van Hecke in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker.

Bijna alle doorgangen zijn afgesloten op een paar uitzonderingen na. "Daar ben ik toch heel even de grens overgegaan om in België, maar niet te lang want je weet niet of er om de hoek een agent staat."

Grens is van vroeger

Van Hecke kreeg geen fijn gevoel toen hij langs alle grensovergangen reed. "Het lijkt net de situatie op de grens bij Noord en Zuid-Korea. Het is heel raar", zegt hij. "De grens is iets van vroeger, daar denken we nu niet meer aan."

Bergen met zand langs de Belgische grens (foto: Filip van Hecke)

Sinds woensdag 18 maart zijn de grenzen van België met Nederland en dus met Zeeuws-Vlaanderen volledig gesloten. Alleen het goederen-en dienstenverkeer mag nog gewoon de grens over. Werknemers hebben een speciaal vignet nodig om de grens te passeren. De overheid in België heeft deze maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Meer over dit onderwerp:
Filip van Hecke
Deel dit artikel:

Reageren