Bevrijdingsfestival en Concert at Sea meest gemist deze zomer

Van alle festivals die deze zomer niet doorgaan, wordt het Bevrijdingsfestival het meeste gemist door jongeren. De andere festivals die het meest gemist gaan worden dit jaar zijn Pinkpop, Lowlands, de Tilburgse kermis en Concert at Sea. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse evenementen merkenonderzoek. Onder ouderen wordt de Uitmarkt in Amsterdam het meeste gemist.

Concert at SEA 2018 (foto: ANP)

Dat het afgelaste Bevrijdingsfestival het dieptepunt is van deze festivalloze zomer heeft alles met de speciale editie van dit jaar te maken rondom 75 jaar vrijheid. "Het annuleren van het Bevrijdingsfestival wordt in het hele land het zwaarst gevoeld", schrijft onderzoeker Hendrik Beerda. "Het onderzoek laat zien dat het Bevrijdingsfestival niet alleen zo populair is vanwege de gratis concerten, maar ook door de vrolijke sfeer, de mooie festivallocaties en het jonge publiek."

Economische gevolgen

Het onderzoeksbureau Hendrik Beerda Brand Consultancy stelt verder dat een festivalloze zomer niet alleen gevolgen heeft voor organisatoren en bezoekers, maar ook voor de economie. Zo zou Concert at Sea de Zeeuwse economie 4 miljoen euro per jaar opleveren, volgens de onderzoekers.

Daarnaast verwachten de onderzoekers dat de schade doorwerkt in de volgende edities. "Door een jaar over te slaan verzwakt de reputatie van festivals. Daardoor zullen evenementen volgend jaar veel meer in communicatie moeten investeren om publiek te trekken."

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Concert at Sea bevrijdingsfestival
Deel dit artikel:

Reageren