Nog enkele aanpassingen en de getijdenduiker Waterdunen is helemaal oké

Met een paar aanpassingen aan de software en het hydraulischse systeem voldoet de getijdenduiker in Waterdunen aan de eisen van de Waterwet. Dat is goed nieuws, want zonder een veilige waterinlaat kan het project Waterdunen niet slagen.

De getijdenduiker regelt bij het West-Zeeuws-Vlaamse Waterdunen het in- en uitstromen van het Westerscheldewater, zodat zich daar een zilt natuurgebied ontwikkelt. Sinds september wordt de duiker getest.

Aanpassingen

Volgens waterschap Scheldestromen en de provincie Zeeland gaat alles goed en veilig. Maar het kan nog veiliger als de schuiven meebewegen met het getij en niet helemaal open worden gezet, zegt Luc Mangnus van het waterschap. Daarvoor moet volgens hem de software en het hydraulische systeem worden aangepast.

De aanpassingen leiden niet tot extra kosten, zegt gedeputeerde Anita Pijpelink. Om hoeveel geld het gaat wil ze nu nog niet zeggen; eerst wil ze Provinciale Staten daarover inlichten.

De getijdenduiker bij Waterdunen is op enkele aanpassingen na, veilig volgens de Waterwet (foto: Omroep Zeeland)

Het project Waterdunen heeft een geschiedenis van vele vertragingen en extra kosten. Het gebied - een combinatie van kustversterking, natuur en recreatie - had eigenlijk al lang open moeten zijn voor het publiek. En volgens de eerdere plannning hadden de camping en vakantiepark van recreatiebedrijf Molecaten al volop in bedrijf moeten zijn.

'Pionierswerk'

Maar omdat het hier om ] pionierswerk' gaat lopen de zaken anders dan er was verwacht, zo stellen Mangnus en Pijpelink. En daarbij: "Veiligheid staat voorop, die moet eerst goed geregeld worden, daarna kan er gebouwd worden", zegt de gedeputeerde.

Vogels doen zich tegoed aan garnaaltjes die uit de Westerschelde het gebied in stromen (foto: Omroep Zeeland)

De verwachting is dat Waterdunen veel vogels aantrekt en een hotspot wordt voor vogelspotters. Projectleider Jeroen de Maat werkt sinds 2011 in het gebied en heeft het flink zien veranderen. Op dit moment komen er veel lepelaars foerageren. Ze doen zich tegoed aan onder meer de garnalen die uit de Westerschelde binnenstromen.

Projectleider Jeroen de Maat over de veranderde natuur in Waterdunen:

In het gebied moeten ook een camping en vakantiehuisjes komen (foto: Omroep Zeeland)

In Waterdunen werken de provincie en waterschap Scheldestromen samen met stichting Het Zeeuwse Landschap en Molecaten. Het Zeeuwse Landschap beheert de natuur en exploiteert er het Kustlaboratorium waar zilte teelten worden gekweekt. Daar is onlangs mee gestart.

Camping volgend voorjaar open

Volgens Pijpelink kan Molecaten binnenkort aan de slag in het gebied. Als eerste zou de camping moeten worden aangelegd. Molecaten heeft hiervoor - en ook voor de bouw van de 300 vakantiehuisjes - een omgevingsvergunning nodig en zegt daar nu over in vooroverleg met de gemeente Sluis te zijn.

"We hopen de camping volgend voorjaar te kunnen openen. We kunnen aan de slag met grondwerkzaamheden voor de camping als de provincie de gronden heeft opgeleverd. Wij hebben nog geen datum gehoord", zegt Luke Slager van Molecaten.

Volgens hem is het nog steeds het plan om ruim 300 huisjes te bouwen. "Maar de planning daarvan hangt af van hoe de coronacrisis zich ontwikkelt."

Meer over dit onderwerp:
Waterdunen natuur zout water
Deel dit artikel:

Reageren