Proef met explosieven voor sloop Middensluis

Bouwput Nieuwe Sluis Terneuzen
Bouwput Nieuwe Sluis Terneuzen © Omroep Zeeland
De praktijkproef staat gepland voor donderdag na de ochtendspits. Met tussenpauzes is er dan drie keer 'een proefschot'. Tijdens de explosies wordt met meetapparatuur geregistreerd of het geluid en de trillingen binnen de normen blijven.
De sloop van de Middensluis begint eind 2021. Dat gebeurt onder water. Bij die zogenoemde 'natte sloop' worden onder leiding van een ervaren springmeester explosieven ingezet. De verwachting is dat de complete sloop een klein jaar gaat duren. In die periode zal zo'n 64.000 m3 puin worden geruimd en 7.000 houten palen worden afgevoerd.
<p>De Middensluis maakt plaats voor de Nieuwe Sluis die moet zorgen voor een betere toegang en vlottere doorstroming vanaf de Westerschelde naar het Kanaal van Gent naar Terneuzen en verder. In 2022 vaart het eerste schip door de Nieuwe Sluis.</p>

Verkeersregelaars

Tijdens de proef donderdag mag verkeer af en toe niet over de sluizen. Daarvoor worden verkeersregelaars ingezet. Het scheepvaartverkeer ondervindt geen hinder, maar wordt wel via de verkeerscentrale geïnformeerd.