Geen duizenden mensen bij herdenking Sint-Annaland

De herdenking op de begraafplaats van Sint-Annaland zou er vandaag heel anders uit zien. In plaats van zo'n 2000 toeschouwers en 26 gasten uit Engeland, gebeurt dat nu met een klein gezelschap.
Dodenherdenking Sint-Annaland
Op de begraafplaats achter museum de Meestoof kwamen vanmiddag maar een handjevol mensen bij elkaar. Door twee muzikanten werd de Last Post gespeeld en er werden bloemen neergelegd door het organiserende comité.
Alles werd opgenomen door een filmploeg en wordt later uitgezonden op Facebookpagina Dorpsgemeenschap Sint-Annaland. Dat speciaal voor de mensen die er vandaag niet bij konden zijn, want de herdenking zou dit jaar groots worden aangepakt.
Het verhaal achter deze grote herdenking begint bij Arie Weijler. Hij was twaalf jaar toen in 1975 een groepje Engelsen op de stoep van zijn huis stond. Niemand van het gezin sprak Engels, maar ze kwamen er achter dat de Engelse familie graag water wilde gebruiken voor de bloemen op het graf van omgekomen soldaten.

Briefje terug in gebrekkig Engels

De Engelsen verlieten Sint-Annaland en een tijdje later kreeg Arie een kaartje vanuit Engeland met wat foto's van hun ontmoeting. "Ik schreef in gebrekkig Engels een briefje terug dat mijn familie goed voor het graf zouden zorgen."
In 2010 werd hij gebeld door een vrijwilliger van het Meestoof museum. "Er staat hier een groepje Engelsen met een briefje dat jij in 1975 heb geschreven." Dat bleek de familie Rapley te zijn, familie van een van de drie soldaten. Vanaf dat moment heeft Arie geprobeerd de andere twee families op te sporen.
Herdenking Sint-Annaland
Herdenking Sint-Annaland © Omroep Zeeland
Samen met Niels Oudenaarde van de dorpsgemeenschap is Arie een speurtocht begonnen en vonden ze al snel een nichtje van Edward Callan. Hij was een van de omgekomen soldaten.

Schotland

Een groepje mannen onder leiding van Arie vertrok in januari naar Schotland. Zij begonnen hun reis bij het nichtje van Edward in Glasgow. Haar vader was inmiddels al overleden en hij heeft waar zijn broer was begraven.
Daarna gingen de mannen op zoek naar de familie van de omgekomen John Little Brown. Ze gingen langs bij het huis waar John opgroeide en bezochten verschillende overheidsinstellingen.
Op 4 & 5 mei zou er in Sint-Annaland een grote herdenking en viering zijn van 75 jaar vrijheid mét allerlei familie van de Britten. Ook een inwoner die de soldaten persoonlijk heeft gekend zou erbij zijn.

Verzet naar 2021

Door het coronavirus kan het huidige plan niet doorgaan, maar is alles met een jaar verzet naar 2021.