'Schoten' gelost op bouwterrein Nieuwe Sluis

Het bouwterrein van de Nieuwe Sluis, uitzicht vanaf de publieke tribune.
Het bouwterrein van de Nieuwe Sluis, uitzicht vanaf de publieke tribune. © Omroep Zeeland
De bouwers van de Nieuwe Sluis doen dit om te bepalen wat de beste werkwijze is om eind 2021 de Middensluis te slopen. Op het terrein worden springstoffen op testmateriaal geïnstalleerd en tot ontploffing gebracht. Zo wordt bepaald hoeveel springstof ingezet kan worden bij de daadwerkelijke sloop.
Als het goed is vinden er tussen 9.00 en 16.00 uur drie proefschoten plaats met tussenpozen. Tijdens iedere explosie worden het geluid, de trillingen en het grondwaterpeil gemeten. Als deze binnen de norm zijn gebleven, volgt de volgende explosie met iets meer springstof. Het kan dus ook zo zijn dat het bij één ontploffinkje blijft omdat dan al de norm is bereikt.

Verkeershinder

Tijdens het lossen van de schoten wordt al het verkeer op het sluizencomplex stilgelegd en moeten voetgangers, fietsers en automobilisten dus wachten. De afsluiting zal ruim voor de aanvang van de proefschoten plaatsvinden. Het scheepvaartverkeer heeft geen hinder van de proef. De praktijkproef is overigens vanaf de weg niet te zien en hoogstwaarschijnlijk ook niet te horen.