Wat deed dit vliegtuig vandaag boven Zeeland?

Het vloog vandaag zeker zestien keer over het midden van Zeeland. Het vliegtuig is opgestegen en weer geland op de luchthaven van Rotterdam. Het was een Cessna van het bedrijf Cowi, maar wat deed die hier?

Het patroon dat het vliegtuig vandaag boven Zeeland vloog (foto: flightradar24)

De Luchtverkeersleiding van Nederland weet het antwoord op de vraag. Het blijkt te gaan om een zogenoemde surveyvlucht. Dat is een vlucht waarmee onderzoek wordt gedaan naar het gebied waar overheen wordt gevlogen. "Een survey vlucht kan verschillende doeleinden hebben, bijvoorbeeld om ontwikkelingen op de grond van bovenaf te kunnen observeren", legt Maj-Britt van Raalte van Luchtverkeersleiding Nederland uit.

Leger luchtruim

Van Raalte: "Dit soort vluchten worden regelmatig uitgevoerd, maar ze vallen dezer dagen waarschijnlijk meer op omdat er minder vliegverkeer is." Luchtverkeersleiding Nederland behandelt jaarlijks een paar honderd van dit soort vluchten. Rotterdam The Hague Airport waar het vliegtuig is vertrokken bevestigd dat het om een surveyvlucht gaat en dat dit soort vluchten dagelijkse kost zijn voor het vliegveld.

Omdat niemand uitspraken mag doen over het doel van de vlucht, blijft het gissen waarnaar er dan onderzoek is gedaan. Enkele voorbeelden van partijen die gebruik maken van dit soort vluchten zijn Google voor hun luchtfoto's, Rijkswaterstaat om gebieden te onderzoeken of bijvoorbeeld het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit als ze willen weten welke gevolgen de droogte heeft voor een gebied.

Het Deense bedrijf Cowi dat dit soort surveyvluchten vaker uitvoert was niet beschikbaar voor commentaar.

Meer over dit onderwerp:
Zeeland vliegtuig
Deel dit artikel:

Reageren