VVV Zeeland heet Duitse toerist weer welkom

De Duitse toerist is weer welkom. Dat is de korte, duidelijke boodschap van VVV Zeeland. Van de 150.000 toegestane en beschikbare plaatsen is maar een deel bezet. "Zeeland is voorbereid en over de veiligheid van de toerist zijn met de ondernemers goede afspraken gemaakt", aldus Erik van den Dobbelsteen van VVV Zeeland.

Hoeveel procent van de toegestane slaapplaatsen er daadwerkelijk tijdens dit zonovergoten hemelvaartsweekend geboekt is, vindt Van den Dobbelsteen lastig te zeggen. "De verschillen zijn groot. De verhuur van huisjes op vakantieparken loopt goed. Op campings wat minder, ook omdat mensen daar alleen nog eigen sanitair kunnen gebruiken. Ruimte is er nog zeker. Toeristen zijn welkom."

'Slapen kan veilig'

Van den Dobbelsteen kan het niet vaak genoeg zeggen. Zeeland is veilig voor toeristen. "De recreatieondernemers hebben allerlei voorzorgsmaatregelen genomen, waardoor de toerist weer op een veilige manier naar Zeeland kan komen en kan blijven slapen", zegt de directeur van VVV Zeeland. "Er zijn allerlei protocollen, duidelijke richtlijnen. Die zijn ook opgesteld in overleg met overheid en de veiligheidsregio."

Duitse tv ploegen

Dat is ook de boodschap die richting Duitsland gaat. Het toerisme uit Duitsland komt langzaam op gang. Sommige deelstaten zoals Noordrijn-Westfalen staan hun inwoners weer toe te reizen. Deze week zijn er daarom ook verschillende Duitse tv-ploegen in onze provincie geweest. Onder meer van de WDR.

Per 15 mei mag 50 procent van het aantal toeristische slaapplaatsen verhuurd worden. Particuliere verhuur, hotels, pensions en B&B wordt dan vrij toegestaan. Op campings moeten mensen hun eigen sanitair hebben. Gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen blijven gesloten.

Per 29 mei volgt mogelijk een verdere versoepeling van de verhuurmogelijkheden van het aantal slaapplaatsen (naar verwachting 75 procent). Deze stap kan alleen genomen worden als de zorg de zorg de coronapatiënten aan kan.

De boodschap nu is een heel andere dan die van twee maanden terug. Toen werd geadviseerd thuis te blijven, nu wordt gevraagd drukke plaatsen te mijden. Die eerste boodschap heeft er flink ingehakt, erkent Van den Dobbelsteen. "Een toeristische lockdown." Nu kan er iets meer, mits mensen niet te veel op één plaats gaan samen komen. "En dat kan juist hier in Zeeland: de rust en ruimte zoeken."

Belgische toerist voorlopig nog niet

Belgen mogen nog niet de grens over voor toeristische overnachtingen. Van den Dobbelsteen: "We missen de Belgische toeristen. Vooral in Zeeuws-Vlaanderen." Hij hoopt dat ook de Vlaamse overheid de regels binnenkort gaat versoepelen.

Duitse toeristen zijn weer welkom in Zeeland, is de boodschap (foto: Omroep Zeeland)

Van den Dobbelsteen heeft regelmatig overleg met recreatieondernemers die weer staan te popelen om open te gaan. Maar ook met de veiligheidsregio over hoe alles verloopt en hoe de druk op de zorg is. "We zijn hier in Zeeland echt verstandig bezig. Er kan, voorzichtig, echt wel weer wat."

Meer over dit onderwerp:
vvv duitse toerist
Deel dit artikel:

Reageren