Onderzoekers bevestigen het: pulsvisverbod was onnodig

Pulskor aan boord van pulsviskotter
Pulskor aan boord van pulsviskotter © Omroep Zeeland
Nederland had de de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) om advies gevraagd, omdat veel Nederlandse (en Zeeuwse) vissers de afgelopen jaren flink hebben geïnvesteerd in pulsvissen. Bij deze visvorm worden vissen met kleine elektrische schokjes uit de zeebodem opgeschrikt.

Minder schade

Bij de traditionele boomkor worden vissen opgeschrikt met zware kettingen. De onderzoekers stellen nu dat pulsvissen minder impact op het milieu heeft. Het nieuwe ICES-advies stelt dat pulsvisserij brandstof bespaart, minder schade aanricht aan de bodem en ecologie dan boomkorvisserij, en zorgt voor minder bijvangst van ondermaatse vissen.
De ICES baseert zich op een rapport dat is geschreven door een team onder leiding van de Nederlandse wetenschapper Adriaan Rijnsdorp. Daarin staat dat vissers veel efficiënter op tong kunnen vissen. Het negatieve effect van pulsvissen op kabeljauw (er werden kabeljauwen teruggevonden met een gebroken rug) is volgens Rijnsdorp te klein.

Evaluatie

Het verbod op pulsvissen blijft in ieder geval van kracht tot het eind van dit jaar. Dan volgt een evaluatie, waarin het ICES-advies wordt meegenomen. Tot die tijd kan ongeveer een kwart van de 79 Nederlandse kotters met pulstuig in actie blijven.
In de tussentijd is de verantwoordelijk minister Carola Schouten al naar het Europees Hof van Justitie gestapt om al voor die datum het verbod van tafel te krijgen. Ook roepen nu meerdere NEderlandse Europarlementariërs, van onder meer de partijen ChristenUnie, CDA, SGP en VVD, met dit nieuwe ICES-advies in de hand om het verbod zo snel mogelijk van tafel te krijgen.

'Mosterd na de maaltijd'

Voor veel Zeeuwse pulsvissers komt dat echter te laat, zegt visserijwoordvoerder Cas Caljouw. "Het komt een beetje als mosterd na de maaltijd." Veel vissers hebben noodgedwongen hun viskotter alweer omgebouwd van pulskor naar de traditionele boomkor. Zelf heeft Caljouw zelfs de visnetten aan de wilgen gehangen en de viskotter verkocht.

Lees ook: