Syrische terreurverdachte Kapelle mag niet twee weken naar zieke dochter

Syrische terreurverdachte Kapelle mag niet twee weken naar zieke dochter
Syrische terreurverdachte Kapelle mag niet twee weken naar zieke dochter © Omroep Zeeland
De extra beveiligde rechtbank op Schiphol
De extra beveiligde rechtbank op Schiphol © Omroep Zeeland
Het is niet voor het eerst dat de verdediging de rechtbank verzoekt om de verdachte tijdelijk vrij te laten. Tijdens een eerdere voorbereidende zitting in september vroeg de man om zijn voorarrest thuis af te mogen wachten vanwege zijn zieke dochter die aan kanker lijdt. De rechter liet toen al weten dat de verdenking tegen de man te zwaar is, om hem vrij te laten, maar dat de man wel een verzoek kon indienen voor incidenteel verlof bij de gevangenis.

Strafdossier beslaat 1.699 pagina's

Tijdens de zitting vandaag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol werd de zaak van de man nog niet inhoudelijk behandeld. Wel werd besproken of de man in voorlopige hechtenis moet blijven en of er nog onderzoekswensen zijn ter voorbereiding op de rechtszaak.
Het strafdossier dat tegen de Syriër is opgesteld beslaat inmiddels 1699 pagina's en daar komen nog steeds pagina's bij, vertelde de officier van justitie.

Kolonel ruilen voor broer

De verdachte heeft bekend dat hij bij de executie van een Syrische kolonel in 2012 aanwezig was. Maar hij zou er niet aan hebben meegewerkt. Hij wilde de executie juist voorkomen, door de kolonel te ruilen voor zijn broer die gevangen was genomen door het Syrische leger. Volgens de officier van justitie klopt er weinig van dit verhaal, omdat er filmbeelden zijn van de executie. De beelden zouden erop wijzen dat de verdachte wel degelijk betrokken was.
De zitting van vandaag is in het Justitieel Complex Schiphol.
De zitting van vandaag is in het Justitieel Complex Schiphol. © ANP
Daarnaast zou er ook een Facebookbericht zijn van de broer van de verdachte die erop zou wijzen dat hij deelnam aan de executie. En de Syrische verdachte heeft een interview gegeven aan de Britse krant The Guardian waarin hij terreurbeweging Jahbat al Nusra bejubelt.
Volgens de advocaat van de verdachte interpreteert het OM het Facebookbericht verkeerd. Ook zou het interview weinig voorstellen, omdat de Syrische verdachte dit onder druk van Jabhat al Nusra zou hebben gegeven. De verdachte zat destijds in de problemen en probeerde zijn vijanden op deze manier tevreden te stellen, is het verweer.

Verbazing

De terreurverdachte werd op 21 mei in Kapelle aangehouden. Hij kwam daar vijf jaar geleden met zijn vrouw en zeven kinderen wonen. De verbazing in het dorp was groot. Buren omschreven de Syriër als een aardige man.
Over drie maanden is er opnieuw een voorbereidende zitting. De komende maanden vinden er nog een aantal onderzoeken plaats. Het OM gaat een getuige horen in Duitsland en de verdediging zoekt een deskundige die meer kan vertellen over de stammencultuur in Syrië. Dat is belangrijk om het Facebookbericht goed te kunnen interpreteren.

Lees ook: