Kraamkamer voor dakloze vleermuizen in grensgebied Saeftinghe

In het toekomstige grenspark Groot Saeftinghe wordt een vleermuistoren gebouwd. In het grensgebied tussen de Hedwige- en Prosperpolder in Zeeuws-Vlaanderen komen veel vleermuizen voor, maar door de ontpoldering en alle andere werkzaamheden in het gebied hebben die geen onderkomen meer.

De vleermuistoren bestaat uit twee delen. Het onderste gedeelte is de zogeheten bunker die in de dijk wordt gebouwd en straks fungeert als winterverblijf voor de vleermuizen.

Het is er donker en constant van temperatuur, ideale omstandigheden voor de grootoorvleermuis, de ruige en de gewone dwergvleermuis die in het gebied voorkomen.

Het bovenste gedeelte van het bouwwerk is de lichtere en warmere kraamkamer. Daarin kunnen de vleermuizen in alle rust voor nageslacht zorgen.

Vleermuistoren in grenspark Zeeuws-Vlaanderen (foto: Omroep Zeeland)

De toren wordt gebouwd naast de grenspaal van de Hedwige- en Prosperpolder, tussen de nog te realiseren nieuwe ringdijk en een oud stukje dijk dat blijft liggen. Op de plaats waar de toren komt te staan lag ooit het verdronken dorp Casuele. Het vleermuizenverblijf steekt straks boven de dijk uit zoals eeuwen geleden de kerktoren van het dorp.

Meer over dit onderwerp:
Hedwigepolder Vleermuistoren
Deel dit artikel:

Reageren