Duitse miljardenorder kan Damen niet meer ontgaan, tientallen nieuwe banen in Vlissingen

Damen Shipyards uit Vlissingen heeft definitief een Duitse miljardenorder in de wacht gesleept. De scheepsbouwer mag voor vier miljard euro vier fregatten bouwen, de grootste marineaankoop van het Duitse leger ooit. En dat levert zeker tientallen banen in Vlissingen op. Het kan oplopen tot 100 banen.

(foto: Omroep Zeeland)

In januari leek het er al op dat Damen de marineorder binnen had, maar de Duitse scheepswerf German Naval Yards in Kiel spande een klachtenprocedure aan. De enige overgebleven concurrent drong er bij de rechter op aan de opdracht te annuleren. Vorige week trok de rivaal de klacht in, waarna het Duitse ministerie van Defensie Damen tot winnaar uitriep.

Grotendeels gebouwd in Duitsland

Damen werkt als hoofdaannemer samen met een Duitse partner. De fregatten worden voor een groot deel gebouwd in Duitsland. Het gaat om een Duits project, waar Duits belastinggeld in zit. Op deze manier kan ook de Duitse economie meeprofiteren, legt Richard Keulen van Damen Naval Shipbuilding uit.

Daarnaast werkt Damen samen met het Nederlandse bedrijf Thales dat elektronische systemen en radars gaat leveren voor de fregatten.

Al veel werk verzet in Vlissingen

Keulen legt uit dat er veel tijd en energie in heeft gezeten om de order in de wacht te slepen. Ook in Vlissingen is jarenlang met verschillende mensen gewerkt om het winnende aanbod te maken. "Met meer dan veertienduizend pagina's en een geweldig scheepsontwerp kan Damen nu door als winnaar."

Ook tientallen banen in Vlissingen

Nu de order binnen is, wordt er nog meer werk verzet in Vlissingen, legt Keulen uit. "We gaan meer projectleiding, nog meer ingenieurs, buitenlandteams (met Duitse partners), inkopers en planners inzetten." Het zou gaan om tientallen banen en mogelijk op een bepaald moment meer dan honderd. Volgens Keulen zijn de banen tot twaalf jaar gewaarborgd.

Damen wacht nog wel parlementaire goedkeuring af in Duitsland. "We verwachten dit binnen enkele weken, in elk geval voor de zomer. "Dan kan daarna met de klant, het Duitse Ministerie van Defensie, een contract worden voorbereid en ondertekend", aldus Keulen.

Luister hier naar het gesprek met woordvoerder Richard Keulen:

Damen: deze order is heel belangrijk

Meer over dit onderwerp:
Damen
Deel dit artikel:

Reageren