Groene Ster ziet eredivisie groeien naar zestien teams

Zaalvoetbalclub Groene Ster uit Vlissingen krijgt volgend jaar te maken met een grotere competitie. De eredivisie groeit van twaalf naar zestien clubs en krijgt een andere opzet. Het doel van de hervorming is het aantrekkelijker maken van de eredivisie voor clubs, spelers en toeschouwers.

(foto: Omroep Zeeland)

In de eerste fase van de competitie wordt er door elk team twaalf wedstrijden gespeeld. Dit betekent dat Groene Ster niet tegen alle tegenstanders zal spelen. Hoe gaat het dan in zijn werk? De zestien eredivisieclubs worden verdeeld in vier categorieën. Dat gebeurt op basis van de ranking over de laatste negen seizoenen.

Elk team speel in iedere categorie tegen drie teams. Groene Ster zit in de derde categorie en zal dus drie wedstrijden spelen tegen clubs uit de andere categorieën. Wie de tegenstanders worden, zal door loting worden bepaald.

Indeling categorieën eredivisie zaalvoetbal

Categorie 1 Categorie 2 Categorie 3 Categorie 4
Hovocubo Tigers Roermond HV/Veerhuys Texel'94
FC Eindhoven FCK/De Hommel Groene Ster Leekster Eagles
ASV Lebo AGOVV TPP/Feyenoord Futsal ZVV Den Haag
FC Marlene ZVV Volendam Be'79 White Stones

Wanneer de eerste fase klaar is, wordt de ranglijst in tweeën gesplitst. De bovenste helft van de competitie gaat spelen voor een plek in de play-offs om het landskampioenschap en de onderste ploegen spelen om degradatie te ontlopen.

De punten van alle teams worden dan gehalveerd. In die tweede fase spelen ploegen twee keer tegen elkaar.

(foto: Paul ten Hacken)

Derde fase

De nummers één en twee van de ranglijst plaatsen zich meteen voor de halve finale van de play-offs om het landskampioenschap. De nummers drie, vier en vijf gaan naar de kwartfinale. De nummer zes speelt nog een wedstrijd tegen de bovenste van de degradatiepoule om een plek in de kwartfinale.

In die degradatiepoule zullen de laatste twee teams direct degraderen uit de eredivisie. De nummers vijf en zes komen in de nacompetitie terecht.

Deel dit artikel:

Reageren