'Bemoeienis raadsleden Schouwen ruikt naar belangenverstrengeling'

De bemoeienis van gemeenteraadsleden op Schouwen-Duiveland bij bepaalde projecten gaat soms zo ver dat het op belangenverstrengeling lijkt. Dat is één van de conclusies uit het rapport 'Samenspel op Schouwen-Duiveland' dat maandagavond tijdens de commissie Ruimte en Economie is besproken.

Gemeentehuis Schouwen-Duiveland (foto: Omroep Zeeland)

De herontwikkeling van het centrum van Bruinisse, de verplaatsing van de supermarkt in Scharendijke en nog een paar andere grote projecten op Schouwen-Duiveland verliepen volgens de raad niet zoals gewenst. De aanloop naar de uitvoering duurde lang of het plan werd uiteindelijk toch nog afgeblazen. Dus vroegen de leden vorig jaar om een onderzoek.

Belangenverstrengeling

Een speciale onderzoekscommissie werd opgesteld, onder leiding van Robbert Lievense (LSD). Ambtenaren, (oud)-wethouders en initiatiefnemers van diverse plannen werden grondig geïnterviewd. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat het 'samenspel' tussen de gemeenteraad, het college en de ambtenaren onvoldoende is.

Daarnaast nemen raadsleden regelmatig, namens een initiatiefnemer, contact op met het college en ambtenaren. "Die nauwe betrokkenheid kan de indruk wekken dat er sprake is van belangenverstrengeling ook al is er geen sprake van financieel gewin", aldus de onderzoekers. Het college is door die bemoeienis vooraf niet altijd even goed in staat invulling te geven aan zijn eigen rol.

Conclusie: de betrokken partijen moeten met elkaar in gesprek om de rolverdeling te verduidelijken. Volgens CDA-fractielid Johan Pannekoek, ook lid van de onderzoekscommissie, is het onderzoek 'het zwaarste geschut wat je als raad kunt inzetten'. Hij vindt dan ook dat de resultaten serieus moeten worden genomen.

Werkgroep

Een werkgroep moet er nu voor gaan zorgen dat het samenspel tussen gemeenteraad, het college en de ambtenaren verbetert. Henny Keereweer van de PvdA zal er voor zorgen dat er deze week een procesvoorstel, voor het opzetten van een werkgroep, bij de betrokken commissieleden op de mat ligt.

Deel dit artikel:

Reageren