Sobere start seizoen hangcultuurmosselen

Het seizoen van de hangcultuurmosselen kende een sobere start. Waar voorgaande jaren een heel perscircus en allerlei bekende Nederlanders en vooral ook Belgen opgetrommeld werden, waren nu slechts een handjevol toeschouwers getuige van de oogst van de eerste mosselen.

Stoffel Duinhouwer haalt de eerste hangcultuurmosselen binnen. (foto: Omroep Zeeland)

De eerste hangcultuurmosselen van het seizoen werden boven water gehaald door de BRU 49 van Mosselhandel Bout in Bruinisse. Die mosselen hebben met ingang van dit seizoen het predicaat 'biologisch'.

De bodemmosselen hadden dit al langer, maar voor de hangcultuurmosselen duurde het allemaal wat langer omdat er bij het binnenhalen van deze mosselen meer machines nodig zijn dan bij de bodemmosselen.

Die bodemmosselen hebben de laatste jaren overigens met problemen te kampen. Door schuimalgen en stormen gingen veel mosselen verloren en in combinatie met slechte prijzen staat hierdoor het water de mosselkwekers aan de lippen. Nog een slecht jaar en bedrijven vallen om, waarschuwde mosselvoorman Addy Risseeuw eerder dit jaar.

Vanf dit jaar hebben de Zeeuwse hangcultuurmossslen het predicaat 'biologisch' (foto: Omroep Zeeland)

Hangcultuurmosselen hebben deze problemen niet of veel minder. Ze hangen volgens mosselkweker Jan Bout in beschutte plekken van de Oosterschelde en hebben daardoor meer kans om natuuronheil te overleven. Zijn verwachtingen voor dit seizoen zijn hooggespannen.

"Een uitzonderlijk goed jaar wordt het", zegt hij. En dat komt door het warme voorjaar. De hoge temperaturen hebben gezorgd voor veel plankton in het water en volgens Bout komt het vleesgewicht daardoor uit op zo'n dertig procent. Dat houdt in dat er van iedere tien kilo mosselen, drie kilo mosselvlees overblijft.

Hangcultuurmosselen worden met speciale schepen geoogst (foto: Omroep Zeeland)

In totaal hangen er op het mosselperceel van Bout zo'n 250.000 kilo mosselen. Vandaag worden er daarvan een paar duizend kilo geoogst. Die liggen vanaf morgen in de winkels. Naar verwachting zijn de hangcultuurmosselen tot en met Kerstmis te koop. De eerste mosselen van de bodem worden naar verwachting over een maand geoogst.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
mosselen hangcultuur seizoenstart
Deel dit artikel:

Reageren