Vertraging bij inzage elektronisch patiëntendossier huisartsen

Vertraging bij inzage elektronisch patiëntendossier huisartsen
Vertraging bij inzage elektronisch patiëntendossier huisartsen © Omroep Zeeland
Medisch dossier 1 juli elektronisch beschikbaar
In Zeeland zijn de huisartsen opgedeeld in twee regio's. Een samenwerkingsverband tussen de Zeeuwse Huisartsen Coöporatie en Periscaldes waar de huisartsen van De Bevelanden, Schouwen-Duiveland en Walcheren onder vallen. En voor Zeeuws-Vlaanderen is dat Nucleuszorg.

Dossier op usb-stick

Alle Zeeuwse huisartsen kunnen vanaf 1 juli patiënten een elektronisch afschrift meegeven van hun dossier en voldoen op die manier aan de wet. Zo kan het dossier op een usb-stick worden meegegeven. Maar online inzage via een veilige internetverbinding op de eigen computer, is nog ver weg.
Toen bleek dat online inzage van het medisch dossier per 1 juli lastig te realiseren was door technische problemen, heeft het ministerie de regels namelijk aangepast.

Patiëntenportaal

Zorgverleners die kiezen voor een patiëntenportaal, zoals de huisartsen boven de Westerschelde, moeten er voor zorgen dat patiënten uiterlijk 31 december 2020 vanuit huis kunnen inloggen. Voor de Zeeuws-Vlaamse huisartsen die met een persoonlijke gezondheidsomgeving werken, ligt die deadline pas op 1 juli 2021.
Mattijs Bordui is huisarts in Vlissingen
Mattijs Bordui is huisarts in Vlissingen © Omroep Zeeland
De behoefte aan inzicht in de eigen gezondheidsgegevens en de wens om online toegang te kunnen hebben tot die gegevens, is een maatschappelijke trend. Toch maakt huisarts Mattijs Bordui uit Vlissingen het niet vaak mee dat iemand om zijn medisch dossier vraagt. "Ik denk dat het twee keer per jaar voorkomt. Soms zijn mensen het medisch gezien ergens niet mee eens en willen ze het voorleggen aan een ander. En soms hebben ze iets nodig voor de verzekering."
<p><strong>Het medisch dossier</strong></p><p>In een medisch dossier staan alle gegevens rondom behandelingen, zoals onderzoeksuitslagen.</p><p>Per 1 juli 2020 is het wettelijk verplicht om patiënten elektronisch toegang te geven tot de eigen medische gegevens.</p><p>De bewaartermijn van je medisch dossier wordt vanaf die datum verlengd van vijftien naar twintig jaar.</p>
Hoewel huisarts Bordui het op zich een goede zaak vindt dat iedereen bij zijn medische gegevens kan, is het wel de vraag wat je er nou verder mee kunt. "Je kunt je medische voorgeschiedenis zien, de medicijnen die je slikt, je allergieën. Maar het zijn wel veel medische termen en Latijnse woorden die je leest. Ik heb het al meegemaakt dat mensen dan op het spreekuur komen om uitleg te vragen. Die geven we natuurlijk, maar het zorgt eerder voor meer dan minder werk."
Verslaggever Mercy Kamermans kreeg nu nog een papieren dossier mee
Verslaggever Mercy Kamermans kreeg nu nog een papieren dossier mee © Omroep Zeeland
De twee Zeeuwse ziekenhuizen, Zorgsaam en het ADRZ, hebben al een patiëntenportaal die het mogelijk maakt om online je medische gegevens in te zien. Via de website van beide ziekenhuizen kun je met je DigiD inloggen.