'Die buizerd verdedigt gewoon haar plek en is echt geen terrorbuizerd'

'Die buizerd verdedigt gewoon haar plek en is echt geen terrorbuizerd'
'Die buizerd verdedigt gewoon haar plek en is echt geen terrorbuizerd' © Laura Knol | Verzeeuwigd
Buizerd bewaakt haar nest
Toch beleefden een aantal mensen die over de Gentmansdijk liepen een aantal angstige momenten. Dinsdag werd een hardloper aangevallen door de buizerd en had aardige krassen op zijn hoofd. "Het voelde als een klap", zei slachtoffer Mattheo van Koeveringe daarover.
"Een buizerd verdedigt gewoon zijn plek", legt Van Maaren uit. "Door de coronaperiode was het in het voorjaar waarschijnlijk rustiger dan normaal op de dijk waar de buizerd nu zijn jongen heeft. Nu daar weer meer mensen komen, doet de buizerd er alles aan om zijn jongen te beschermen."
Het is ook niet zo dat elke buizerd mensen aanvalt. "Hoe buizerds reageren op mensen is verschillend per dier. Maar als je weet dat hij echt aanvalt dan moet je gewoon die plek even mijden. Over een week of drie zijn die jongen uitgevlogen en dan doet die buizerd niks meer."

Advies

Wat moet je doen als je dan toch een buizerd op je af ziet komen? "Langzamer gaan lopen", zegt Van Maaren. "Rennende mensen prikkelen de buizerd, hij valt minder vaak wandelende mensen aan."

Lees ook: