Fruittelers vrezen voor oogst door aanhoudende droogte

Fruittelers vrezen voor hun appel- en perenoogst vanwege de aanhoudende droogte. Bij fruitteler Martijn Vogelaar is al te zien hoe de peren in hun groei achterblijven. "En de droge zomermaanden moeten er nog aankomen", zegt hij.

De perenbomen van Vogelaar bij Krabbendijke staan er op het eerste gezicht goed bij. Maar de peren die in de bomen hangen hebben al wel een groeiachterstand. "De conference peren doen het redelijk maar er zijn er veel die veel kleiner zijn dan zou moeten", zegt Vogelaar. "Als het droog blijft, dan groeien de peren niet door en dan kun je ze niet verkopen."

Water uit Hollands Diep

Boeren kampen op dit moment met een groot neerslagtekort, maar daar heeft een loonwerker uit Aagtekerke wat op bedacht. Hij heeft een tanker met zoet water uit het Hollands Diep laten afmeren aan de Veerse Gatdam, en rijdt het water vervolgens met tractoren en tanks naar akkers om die te besproeien.

Nog geen maatregelen

Waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat werken inmiddels samen om te kijken hoe er met het water moet worden omgesprongen.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
peren droogte appels fruitteler vogelaar
Deel dit artikel:

Reageren