Creatieve ideeën gezocht voor de bestrijding van de droogte

Provinciebestuurder Jo-Annes de Bat (CDA) heeft iedereen opgeroepen, met creatieve ideeën te komen als het gaat om de bestrijding van de droogte in Zeeland. Met name de Zeeuwse akkerbouwers en de fruittelers merken de gevolgen van de aanhoudende droogte.

De Zeeuwse landbouw zucht onder de aanhoudende droogte, waardoor onder meer ingezaaid pootgoed maar moeilijk ontkiemt. (foto: Omroep Zeeland)

De Bat deed zijn oproep vrijdag in de vergadering van Provinciale Staten. Veel partijen maken zich zorgen over de aanhoudende droogte, nu boeren aangeven dat ze vrezen voor hun oogsten dit jaar.

Knollen planten

De Bat komt zelf uit een agrarische familie en ziet met eigen ogen hoe groot de problemen zijn. Twee broers en zijn vader runnen samen een veeteelt-, akkerbouw- en fruitteeltbedrijf in Oostdijk. "Ik heb een paar weken geleden mijn broer nog geholpen met het aanplanten van knollen. Mijn broer kan nu weer opnieuw beginnen, want alles is verdroogd."

ZLTO en CZAV

De Bat gaf aan dat hij voortdurend contact heeft met vertegenwoordigers van de agrarische sector in Zeeland, zoals de ZLTO en de CZAV. "Er zijn boeren die iedere ochtend met angst en beven wakker worden. Als ze naar buiten kijken, realiseren ze zich dat het neerslagtekort oploopt. Ik heb gezegd: kom met creatieve ideeën, zodat de landbouw meer zoet water ter beschikking krijgt om te kunnen beregenen."

ITEM Droogte De Bat

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat (CDA) (foto: OZ)

Op initiatief van loonwerker Wim Houmes uit Aagtekerke kwam deze week bij de Veerse Gatdam een binnenvaarttanker aan met zoet water voor Zeeuwse akkers. De Bat denkt dat we de komende tijd meer van van dit soort waterschepen voor Zeeland nodig zijn, totdat er andere oplossingen zijn gevonden. "Niet iedereen heeft de mogelijkheid om zo'n schip te bestellen."

De droogte zorg ook op andere terreinen voor problemen in Zeeland. Het heeft ook negatieve gevolgen voor de natuur. Zo heeft het gebrek aan regen grote gevolgen. Die hebben daardoor grote moeite om voldoende voedsel te vinden. Terwijl weidevogels in het broedseizoen juist meer voedsel nodig hebben om hun jongen te voeden.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Zeeland droogte
Deel dit artikel:

Reageren