Nieuwe coronaversoepelingen: openbare toiletten per direct weer open

Alle openbare toiletten in de provincie mogen weer gebruikt worden. Die versoepeling heeft de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) afgekondigd. Ook toiletten op Zeeuwse campings, vakantieparken en kampeerveldjes mogen weer worden geopend.

Openbare wc in Domburg (foto: Erica van Leeuwen-de Bruijn)

"Om de dagrecreant tegemoet te komen is besloten dat ook de gemeenschappelijke toiletvoorziening bij vakantieparken, kampeerterreinen en kampeerveldjes dagelijks open kan van 08.00 tot 20.00 uur", meldt de veiligheidsregio. Het is wel nog steeds de bedoeling dat iedere campinggast eigen sanitaire voorziening bij de plek heeft. "Dat maakt het wel een beetje ingewikkeld", geeft VRZ-voorzitter Jan Lonink toe. Hij hoopt snel op verdere versoepelingen, want vooral voor eigenaren van minicampings vindt hij het een 'hard gelag'.

Campingdouches mogen nog niet gebruikt worden

De VRZ benadrukt dat douches in toiletgebouwen voorlopig nog niet gebruikt mogen worden. Lonink geeft aan dat het nog onduidelijk is hoe en of het coronavirus in zo'n ruimte zich verspreidt. Het gebruik van gemeenschappelijke was- en douchegelegenheden is in heel Nederland nog niet toegestaan. Verwacht wordt die regel op 1 juli aangepast wordt.

De voorzitter van de veiligheidsregio zegt dat er meer mensen naar de provincie komen en dat die bijna nergens naar de wc kunnen. "Vorige week kregen we meldingen dat het smerig werd, dan kunnen ook gezondheidsproblemen optreden." Zo mochten twee weken geleden de strandhuisjes voor het eerst weer gebruikt worden, alleen waren nog niet alle openbare toiletten open. Tot frustratie van sommige strandgasten. "Mensen gaan tussen huisjes zitten, of doen het ergens in het dorp."

Waterschap Scheldestromen merkte deze week dat mensen met hoge nood de natuur ingaan. Bij sommige strandovergangen gingen de toiletten al eerder open, maar andere toiletten waren nog dicht tot nu.

Ook voor eigenaren van poolcafés kwam de veiligheidsregio met goed nieuws; die mogen vanaf maandag 12.00 uur ook weer open. Mensen die graag bowlen moeten nog geduld hebben. De VRZ zegt dat bowlingbanen voorlopig nog niet open gaan.

Meer over dit onderwerp:
VRZ corona
Deel dit artikel:

Reageren