Proeven met ontgasinstallaties in Vlissingse haven

Dampverwerkingsinstallaties tijdens de proef in de Vlissingse haven
Dampverwerkingsinstallaties tijdens de proef in de Vlissingse haven © Provincie Zeeland
Volgens North Sea Port kunnen met de nieuwe dampverwerkingsinstallatie de restdampen in binnenvaarttankers, die daar achterblijven na het lossen, veilig en gecontroleerd verwerkt worden. De testen die ermee zijn gedaan zijn volgens de haven in ieder geval goed verlopen.

Strengste eisen

Het gaat om de eerste testen uit een reeks met verschillende type installaties in de havens van North Sea Port, Rotterdam en Amsterdam. De metingen worden uitgevoerd door een onafhankelijk bureau. Dit stelt vast welke installaties kunnen voldoen aan de strengste eisen of waar nog verbeteringen noodzakelijk zijn.
De 'Taskforce varend ontgassen' adviseert uiteindelijk de minister van Infrastructuur en Waterstaat. De provincie Zeeland bekleedt op dit moment het voorzitterschap van deze landelijke taskforce. GreenPoint Maritime Services levert de dampverwerkingsinstallatie waarmee de proef wordt uitgevoerd.

Gezondheid

Varend ontgassen is slecht voor de luchtkwaliteit, voor de gezondheid van omwonenden en voor mensen die met deze stoffen werken. Sinds 2015 hebben de provincies Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Holland, Gelderland en Flevoland al een verbod op het ontgassen van benzeen en benzeenhoudende stoffen ingevoerd.