'Mensen met een beperking zijn juweeltjes die je niet moet laten lopen'

'Mensen met een beperking zijn juweeltjes die je niet moet laten lopen'
'Mensen met een beperking zijn juweeltjes die je niet moet laten lopen' © Omroep Zeeland
'Mensen met een beperking zijn juweeltjes die je niet moet laten lopen'
Aan de hand van workshops en een bevlogen toespraak van paralympiër Rolf Schrama werden de werkgevers aangezet om de kwaliteiten en motivatie te zien in plaats van 'het gedoe' en de aanpassingen die het vergt om iemand met een beperking aan te stellen.
Want 'gedoe' dat is het waar de meeste werkgevers bang voor zijn, zegt Elma Blind, arbeidsconsultant bij re-integratiebedrijf Werkpad. "Als je mensen aanneemt met een beperking moeten er aanpassingen worden gedaan en werkplekken gecreëerd. En het vergt geduld. Dan zeggen ze toch vaak: liever niet."
Ivo Verstraeten, HR adviseur bij Syndus in Terneuzen herkent dit. "Wij hebben een aantal mensen met een beperking in dienst maar soms betrap je jezelf erop dat je toch eerder beren op de weg ziet dan dat je in mogelijkheden denkt. We hebben met z'n allen toch nog best wat terrein te winnen."

Juweeltjes

Volgens Christiaan Kragt van het UWV zijn werkgevers nog altijd te veel op zoek naar een speld in de hooiberg. "En die zijn er vaak al uit. Terwijl de juweeltjes, de mensen met een beperking, nog rondlopen. Zij zijn vaak erg gemotiveerd en hebben al bergen verzet. Maar die moet je op een andere manier binnen halen."