Druivenoogst veelbelovend op Wijngaard 't Vierendeel

VROUWENPOLDER - Wijngaardenier Jurjen van Opstal oogst als eerste de vroege rode druiven. Deze zijn er klaar voor; de trossen zijn groot en de druiven, bessen zoals de wijnboer ze zelf noemt, zitten vol vocht. Dat vocht bepaalt uiteindelijk de smaak en kwaliteit van de wijn. Van Opstal heeft er alle vertrouwen in dat het een goed wijnjaar wordt voor 't Vierendeel. In ieder geval wat opbrengst betreft; hij verwacht door nieuwe teelt- en bestrijdingsmethodes deze volledige oogst zeker duizend liter meer wijn te krijgen dan vorig jaar. En dat is voor een biologische teelt heel goed.
De wijngaard heeft een trouwe schare vrienden en vrijwilligers die zich tijdens het oogsten inzetten. Zo ook zaterdag. Een groepje van voornamelijk dames en een paar heren trok met snoeischaar de wijngaard door, waarna de druiven via emmers in kratten en vervolgens in de ontsteler terecht kwamen.
Via het apparaat dat de druiven van hun steeltjes ontdoet komen ze vervolgens in een plastic vat waar ze hun kleurstof moeten afgeven, waarna pas het echte persproces van start kan gaan en het sap van het velletje en dergelijke ontdaan wordt. Dat sap wordt in grote stalen vaten aan het werk gezet en is dan naar verwachting ergens in februari 2011 wijn.
Verslaggever Lianne Kooiman maakte zaterdag tijdens de eerste oogstdag de volgende reportage: