'Bouw nou niet iedere keer een nieuwbouwwijk'

'Bouw nou niet iedere keer een nieuwbouwwijk'
'Bouw nou niet iedere keer een nieuwbouwwijk' © Omroep Zeeland
'Zeeland heeft behoefte aan flexwoningen'
Volgens de SGP gaat het bij flexwoningen niet alleen om arbeidsmigranten, die tijdelijk woonruimte nodig hebben in Zeeland. "Flexwonen betekent ook zó bouwen, dat je méér kunt met bestaande woningen, die je makkelijker moet kunnen uitbreiden of inkrimpen", zegt SGP-Statenlid Harold van de Velde.

Nieuw project in Heinkenszand

Van de Velde is dan ook zeer te spreken over een nieuw project in Heinkenszand, waar bij het centrum twaalf oude huurwoningen zijn afgebroken, om plaats te maken voor negen nieuwe huurwoningen. Deze nieuwe woningen zijn opgebouwd uit modules, waarbij de eerste verdieping als een blok bovenop de begane grond wordt gezet, en later eventueel ook weer kan worden weggehaald, als de bewoners een kleinere woning willen.
De behoefte aan flexwoningen betekent niet dat er op grote schaal nieuw gebouwd hoeft te worden, vindt de SGP. "Je ziet met name in dorpskernen leegstaande en soms zelfs verpauperde woningen staan", zegt Statenlid Van der Velde. "Ga eerst eens kijken wat je met die plekken kan, voordat je kiest voor wéér een nieuwbouwwijk."
Verpauperde, leegstaande woning in 's-Heerenhoek
Verpauperde, leegstaande woning in 's-Heerenhoek © Omroep Zeeland

Uitgehold

Door nieuwe flexbouw in bestaande kernen neer te zetten, zoals in Heinkenszand, blijft de leefbaarheid in kernen overeind, denkt de SGP. "Anders zit je met mooie nieuwbouwwijken rond een uitgeholde dorpskern met woningen die niet meer voldoen", aldus Van de Velde.