Nu al 770.000 euro extra tekort door de coronacrisis in Vlissingen

Vlissingen heeft sinds het begin van de coronacrisis een extra tekort van honderdduizenden euro's opgelopen. Er komen minder parkeergelden en minder toeristenbelasting binnen en de gemeente heeft tegelijk meer kosten moeten maken. Voor de al noodlijdende gemeente is dit een extra klap. Wethouder van financiƫn John de Jonge hoopt op geld uit Den Haag.

Lege terrassen op het Bellamypark in Vlissingen in april (foto: Ria Brasser)

De stad liep sinds het begin van de coronacris half maart 270.000 euro mis aan parkeergelden en 275.000 euro aan toeristenbelasting. Het afgelasten van de kermis betekent een inkomstenverlies van zestigduizend euro.

Kosten afsluiten boulevard: 20.000 euro

Tegelijkertijd heeft de gemeente extra kosten moeten maken. Zo moest de gemeente extra personeel inhuren om de drukte bij de milieustraten het hoofd te bieden. Dat kostte 25.000 euro. De extra handhavers die weekenden lang de boulevard hebben moeten afsluiten, kostten 20.000 euro. Om alle gemeentelijke voertuigen, zoals vuilniswagens, met schermen coronaproof te maken, zijn 24.000 euro aan kosten gemaakt.

Wethouder John de Jonge (foto: Omroep Zeeland)

De gemeente Vlissingen heeft al jaren grote financiële problemen. Wethouder De Jonge (LPV) hoopt dat het Rijk met extra middelen over de brug komt. "Dit speelt niet alleen in Vlissingen, maar in alle gemeenten." De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) lobbyt inmiddels bij het ministerie van Financiën om de gemeenten te compenseren.

Het wordt een grote uitdaging de komende tijd."
John de Jonge (LPV), wethouder financiën

Juist nu is het belangrijk dat gemeenten niet nog meer gaan bezuinigen, vindt De Jonge: "Gemeenten zijn grote investeerders met het aanleggen van wegen en bouwen van scholen om de economie weer op gang te krijgen. Het zou heel verkeerd zijn als gemeenten nu op de rem moeten trappen."

Omdat de tekorten dit jaar naar verwachting verder oplopen, worden investeringen steeds moeilijker. De Jonge: "Dat wordt de grote uitdaging de komende tijd."

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Vlissingen tekort corona
Deel dit artikel:

Reageren