Drukte bij de Luisterlijn: 'Dank, ik kan weer even door'

"Ik ben geen dokter, geen psycholoog, maar ik ben er wel om uw verhaal aan te horen." Ton Ham werkt als vrijwilliger bij de Luisterlijn, afdeling Zeeland. Hij en zijn collega's hebben het druk. Hoofdthema: het virus en wat voor een impact het heeft op het leven van de bellers.

Normaal voeren de vrijwilligers van de Luisterlijn zo 'n 700 tot 800 gesprekken op een dag. Nu zijn dat er 1100 tot 1200. Voor alle duidelijkheid: dit zijn landelijke cijfers en gaan over gesprekken via de telefoon of chat van de luisterlijn.

Contact zoeken

Ook in de Zeeuwse vestiging merken ze een flinke toename. Coördinator Hellen den Hoedt: "Deze drukte geeft aan hoe het gaat met mensen. Hoe lastig het voor sommigen is om contact te zoeken met medemensen en hoeveel zorgen er zijn."

Ton Ham vult aan: "Veel sportclubs zijn dicht, samen afspreken kan niet meer. De structuur voor veel mensen is weg. Dat maakt mensen onzeker en dan doet het hen goed ons even te spreken."

De Luisterlijn heeft het druk: het aantal bellers is bijna verdubbeld (foto: Omroep Zeeland)

Meer dan de helft van de gesprekken van de luisterlijn gaat over corona of de bezorgdheid daarover. Uit de landelijke cijfers blijkt verder dat de meeste mensen die bellen tussen de 45 en 65 jaar of 65+'ers zijn. Dat merken ze ook in Zeeland.

Zorgen over winkelbezoek

Den Hoedt: "De mensen die bellen hebben echte zorgen. Durven niet meer naar de winkel. De vrijwilliger die anders langskomt om bijvoorbeeld een praatje te maken, komt ook niet meer. Hoe vaak wij wel niet horen aan het eind van het gesprek: Dank, Ik kan weer even door."

'Mensen zijn dankbaar dat er even naar hen geluisterd wordt' (foto: Omroep Zeeland)

U kunt het landelijke nummer bellen dat hier boven in het plaatje staat en rechtstreeks naar de Zeeuwse luisterlijn 0113 - 256 896.

Meer over dit onderwerp:
drukte corona luisterlijn spanning
Deel dit artikel:

Reageren