Nieuwe zeenaaktslak in de Oosterschelde: de 'ruwe wratslak'

Nieuwe zeenaaktslak in Oosterschelde
Nieuwe zeenaaktslak in Oosterschelde © Fred Jochems
Een duiker zag de twee centimeter lange slak enkele weken geleden in de Bergse Diepsluis, in de Oosterschelde bij Tholen. Het dier zat op de bodem op enkele meters diepte. Het is de eerste geregistreerde waarneming van dit dier in Nederlandse wateren.

Welke soort?

Om welke soort het gaat is volgens stichting Anemoon nog niet helemaal duidelijk. Volgens experts zijn er twee mogelijkheden: de soort Doris ocelligera of de soort Doris verrucosa. Wat ook niet helpt is dat beide soorten erg variabel zijn van kleur en externe anatomie. Beide genoemde soorten produceren bovendien allebei opmerkelijk gele eiersnoeren, die niet van elkaar zijn te onderscheiden.
Het dier lijkt meer op de Doris ocelligera, maar dan gaat het wel om een niet-typisch exemplaar, schrijft de stichting voor duikers en vrijwillige mariene onderzoekers op Nature Today. De waarneming staat daarom voorlopig genoteerd als als Doris cf. ocelligera. ('cf.' staat voor confer: Latijn voor 'lijkt op'.)
Nieuwe zeenaaktslak in Oosterschelde
Nieuwe zeenaaktslak in Oosterschelde © Fred Jochems
Beide soorten hebben nog geen Nederlandse naam. Stichting Anemoon stelt de naam ruwe wratslak voor, vanwege de papillen op de rug die een ruwe aanblik geven en de verwantschap met andere wratslakken.

Meer fotomateriaal

Stichting Aanemoom roept sportduikers op om in de Zeeuwse Delta extra uit te kijken naar de nieuwe zeenaaktslak en de knalgele eiersnoeren die het dier achterlaat. De hoop is dat meer fotomateriaal van het dier helpt om uit te zoeken om welke van de twee soorten het nu precies gaat.