Zee licht op door zeevonk bij onder meer Westkapelle en Breskens

Strandgangers hebben gisteravond bij Breskens en Westkapelle de zee zien oplichten door zeevonk. Die eencellige produceert een blauwe gloed als hij in beweging wordt gebracht, bijvoorbeeld door de golven in de branding.

Zeevonk kleurt de golven magisch blauw bij Westkapelle (foto: Jesse Meliefste)

Normaal gesproken is die gloed niet of nauwelijks te zien, maar onder bepaalde omstandigheden is de hoeveelheid zeevonk in het zeewater plaatselijk zo groot dat al die algen samen een zichtbare gloed produceren. Die omstandigheden hebben onder meer te maken met de watertemperatuur en de stroming. En het moet uiteraard ook donker genoeg zijn om de gloed te kunnen waarnemen.

Blauwe gloed

De kenmerkende blauwe gloed was gisteravond niet alleen aan de Zeeuwse kust te bewonderen. Dit natuurspektakel was ook te zien bij onder meer Katwijk, 's-Gravenzande, Scheveningen, Ter Heijde aan Zee, Hoek van Holland, Zandvoort, en Egmond aan Zee. Dat meldt de meldingsdienst Zeevonk Alert, die meldingen van zeevonk bundelt.

Zeevonk kleurt de golven magisch blauw bij Westkapelle (foto: Jesse Meliefste)

Mogelijk is het schouwspel ook vanavond aan de Zeeuwse kust te bewonderen, maar dat blijft een gok. "Helaas laat zeevonk zich niet voorspellen, zéker niet voor een specifieke plaats", aldus Zeevonk Alert op Twitter.

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Breskens Westkapelle zeevonk gloed
Deel dit artikel:

Reageren