Van Middelburgse superheld tot ontsnapte opossum

MIDDELBURG - In het Centrum voor de Beeldende Kunst in Middelburg hangen de uiteenlopende werken op posterformaat
Aanleiding is de Kinderboekenweek die als thema 'De Grote Tekententoonstelling' heeft. Dit jaar staan de illustratoren centraal en niet de schrijvers. Reden voor het Centrum voor Beeldende Kunst om acht Zeeuwse tekenaars te benaderen.
Het gaat om:
Diederick van Buren (Buren 1967, woont en werkt in Poortvliet) - Zijn onderwerp ‘Jacob Roggeveen’ laat ruimte voor verbeelding omdat er weinig over hem geschreven is en de beelden van Paaseiland vol van mystiek zijn. Door weg te blijven van exacte feiten en gebruik te maken van sfeer wil Diederick van Buren nieuwsgierigheid opwekken voor het meer dan interessante leven van Jacob Roggeveen.
Femke Gerestein (Middelburg 1982, woont in Middelburg en werkt in Vlissingen) - Op 30 juni om 07:01 maakte Femke Gerestein een foto van het uitzicht uit haar slaapkamerraam: een bladerdek van de bomen achter haar huis waar de morgenzon doorheen schijnt. Deze foto gebruikte Femke als uitgangspunt voor haar poster. Een tekening waarin het naast het afgebeelde ook gaat om wat niet staat afgebeeld, om beweging en om stilte.
Wim Hofman (Oostkapelle 1941, woont en werkt in Vlissingen) - Wim Hofman maakte, geïnspireerd door de vroegere centsprenten, een nieuw alfabet. Het is een dierenalfabet met als uitgangspunt kleine kriebelende beestjes. De prent verwijst naar de Middelburgse tekenaar en verzamelaar Jan Goedaert (1617-1665) destijds een minder bekende collega van de wereldberoemde Jan Swammerdam.
Martijn van der Linden (Oostburg 1979, woont en werkt in Rotterdam) - De ontsnapping in 2009 van een opossum (een buideldier afkomstig uit Zuid-Amerika) vormde de inspiratie voor de poster. Samen met Maranke Rinck, de schrijfster van de tekst, verbeeldt hij de zoektocht van de opossum door Middelburg naar zijn grote liefde.
Meggie - Margriet van IJsseldijk (Yerseke 1983, woont en werkt in Rotterdam) - Denkend aan Middelburg ziet Meggie allereerst mooie huizen. En, zeker in de zomer, de gezellige sfeer. Ieder huis heeft zijn eigen verhaal en karakter. Daarom bouwde Meggie haar poster op uit kleine karakters met als centraal punt de Lange Jan.
Raimond van Soest (Utrecht 1970, woont en werkt in Goes) - Raimond van Soest tekent in diverse stijlen van cartoon tot realistisch, maar geniet eveneens grote bekendheid als storyboardtekenaar van Nederlandse speelfilms. Zijn filmische kijk is in zijn poster over de geschiedenis van Middelburg duidelijk te herkennen.
Ben Vranken (Vlissingen 1962, woont en werkt in Oost-Souburg) – In veel van de beeldverhalen van Ben Franken speelt het Zeeuwse platteland een belangrijke rol. Zijn werk heeft een geheel eigen handschrift dat door zijn gebruik van (cynische) humor en sober kleurgebruik versterkt wordt.
Fleur van der Weel (Middelburg 1970, woont en werkt in Amsterdam) – Op basis van het gedicht ‘Middelburg’ van haar moeder, Marijke van der Weel, maakte Fleur van der Weel een bijzondere poster. Alle iconen van Middelburg en Zeeland hebben hun plaats. Zo zijn de Zeeuwse leeuw, ringrijden, de Lange Jan, streekdracht en de Oostkerk tot één onuitwisbaar beeld gesmeed.
De tentoonstelling 'Voorbeeldig Verbeeld'is tot en met 12 oktober te zien in het CBK in Middelburg.